Vrachtverkeer+Verenigd+Koninkrijk+mogelijk+weer+op+gang
Nieuws
© Dirk Hol

Vrachtverkeer Verenigd Koninkrijk mogelijk weer op gang

UPDATE 16.00 uur - Het vrachtverkeer kan vanaf woensdag mogelijk weer op gang komen tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Volgens de BBC zijn de landen het hierover eens geworden. Dat zou belangrijk nieuws zijn voor het transport van verse producten van en naar Engeland.

Sinds zondagavond 23 uur zijn de Eurotunnel en de ferryterminal in Dover gesloten. België en Nederland laten het vrachtverkeer wel toe via de veerboten, maar via Frankrijk wordt veruit het grootste deel van de producten op vrachtwagens verscheept. Door de kanaaltunnel gaan dagelijks 10.000 vrachtwagens.

Britse supermarkten denken op korte termijn al zonder producten als bloemkool en broccoli te komen zitten. LTO Nederland verwacht dat de handel in agrarische producten, en zeker dagverse snijbloemen en groenten, zeker wordt getroffen door de chaos bij de grenzen.


Brexit

Door de naderende brexit was er al grote drukte bij de grenzen van het Verenigd Koninkrijk. Diverse landen besloten de grens te sluiten voor personenverkeer uit het Verenigd Koninkrijk vanwege de vondst van een nieuwe mutatie van het coronavirus. Frankrijk deed ook de grens dicht voor vrachtverkeer. Over de nieuwe coronavariant is nog niet zoveel bekend, maar wel dat deze waarschijnlijk veel besmettelijker is.


Transport en Logistiek Nederland (TLN) verwacht vanwege deze coronavariant nieuwe restricties. Zo zou de Britse premier Johnson alle vrachtwagenchauffeurs die met goederen naar het Europese vasteland willen rijden, willen testen op het coronavirus. In hoog tempo worden er sneltestlocaties opgezet. De ferryboten zouden al volgeboekt zijn, dus reserveringen daarvoor zijn noodzakelijk.


Reisadvies chauffeurs

TLN heeft het negatieve reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk ingetrokken. De belangenbehartiger adviseert transporteurs om zich goed te informeren over de actuele stand van zaken.

De Europese Commissie pleit voor een gecoördineerde en eenduidige aanpak door de Europese landen, zodat overal dezelfde regels worden toegepast. Eerder dit jaar werden 'green lanes' voorgesteld en ook toegepast. In het begin van de coronacrisis gooiden verschillende landen hun grenzen dicht. De Europese Commissie wil tijdens de coronacrisis het vrije verkeer van personen en goederen waarborgen.

Dat houdt onder meer in dat het vrachtverkeer ongehinderd moet kunnen plaatsvinden. Gezondheidstesten van vrachtwagenchauffeurs kunnen bijvoorbeeld op de eerstvolgende parkeerplaats na de grens worden uitgevoerd. Dit voorkomt vertragingen aan de grens.


Toeleveringsketens

Eurocommissaris Adina Valean van Transport wil dat chauffeurs worden vrijgesteld van allerlei zaken, zoals quarantainemaatregelen. 'We moeten de toeleveringsketens intact houden.' De Europese Commissie vindt dat landen niet-essentiële reizen moeten blijven ontmoedigen, maar essentiële reizen moeten op een goede manier door kunnen gaan.

Tot eind december zijn de regels voor vrij verkeer nog steeds van toepassing op het Verenigd Koninkrijk, benadrukt de commissie. 'Dit betekent dat de lidstaten in principe de toegang van personen die vanuit het Verenigd Koninkrijk reizen, niet mogen weigeren', schrijft de commissie. Na die tijd vervallen de afspraken en is het mogelijk om meer voorwaarden te stellen aan reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer