NAV%3A+%27Kostprijs+aardappelteelt+in+2021+omhoog%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NAV: 'Kostprijs aardappelteelt in 2021 omhoog'

De kostprijs voor het telen van consumptieaardappelen gaat in 2021 omhoog, meldt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) na een berekening voor voorbeeldbedrijven op zand en klei.

Belangrijkste oorzaak voor de toename zijn de beregeningskosten waarmee aardappeltelers worden geconfronteerd. Ook de extra kosten die akkerbouwers volgend jaar moeten maken door de nieuwe regelgeving om dammetjes in ruggenteelt aan te leggen, werkt kostprijsverhogend. 'Het alternatief hiervoor is een extra brede teeltvrije zone van 3 meter, waardoor de te betelen oppervlakte kleiner wordt, met minder opbrengst en dus een hogere kostprijs tot gevolg', meldt de NAV verder.

De NAV maakt sinds 2010 jaarlijks een kostprijsberekening voor de teelt van consumptieaardappelen op een bedrijf op zandgrond en op kleigrond. In 2021 gaat de kostprijs omlaag doordat pootgoed, meststoffen, energie (voor bewaring) en diesel goedkoper zijn dan in 2020. Daarnaast zijn aardappeltelers minder geld kwijt aan het reinigen van de bewaring van CIPC-resten. De kosten worden opgedreven door duurdere gewasbescherming en extra uitgaven voor kiemremming.


Reële kostprijs

Dit leidt voor oogst 2021 op het voorbeeldbedrijf, bij levering uit de schuur in april, tot een kale kostprijs voor zandgrond van 15,8 cent per kilo en voor kleigrond van 18,2 cent per kilo. Dat is voor beide 1 cent per kilo lager dan de kale kostprijs in 2020. De reële kostprijzen, waarbij met een marge van 15 procent is gerekend voor het risico van de teler, zijn achtereenvolgens 18,1 cent per kilo en 20,9 cent per kilo. 'Dat de kostprijs voor 2021 iets lager ligt dan die van 2020, wordt vooral verklaard door de kosten van de reiniging van de bewaarplaats', legt de bond uit.

Bij deze berekening is nog geen rekening gehouden met de eerdergenoemde kosten van beregening en de extra uitgaven door de nieuwe regelgeving. Omdat beregenen structureel begint te worden en twee keer beregenen al een kostenstijging tot gevolg heeft van 1 cent per kilo, komt de reële kostprijs al snel 1,5 cent per kilo hoger uit dan in 2020. 'Daarom is er geen enkele aanleiding om contractprijzen te verlagen', stelt de NAV.


'Integendeel, de contractprijzen lagen al onder de berekende kostprijs voor 2020 en omdat de kosten voor de teelt, rekening houdend met beregenen en de nieuwe regelgeving, in 2021 zeker niet dalen, is een verhoging van contractprijzen eerder op zijn plaats om de teelt van aardappelen toekomstbestendig te maken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer