%27Veredelingstechniek+heeft+geen+invloed+op+bodemleven%27
Nieuws
© Han Reindsen

'Veredelingstechniek heeft geen invloed op bodemleven'

Cisgene aardappelen zorgen niet voor een ander bodemleven dan klassiek veredelde aardappelen. Dat blijkt uit een studie van Duitse, Ierse en Wageningse onderzoekers.

Dit meldt Wageningen University & Research online op Resource. De onderzoekers plantten twee aardappelrassen op proefvelden in Ierland en Nederland. Centraal in het onderzoek stond resistentie tegen de aardappelziekte phytophthora.

Het ene aardappelras had een cisgene variant, waarbij een resistentiegen van een wilde aardappelplant met behulp van genetische modificatie was toegevoegd, en een klassiek veredelde variant zonder dit resistentiegen. Het tweede aardappelras had resistentiegenen verkregen met kruising en selectie.


Bodembacteriën

Het Duitse Thünen Institute of Biodiversity beoordeelde het bodemleven. Biologen weten steeds meer van de interactie tussen planten en bodembacteriën en bodemschimmels en zien dat zich rond de wortels van planten biologische gemeenschappen vormen. Het Duitse instituut vergeleek het DNA van de bacteriën en schimmels rond de wortels van cisgene aardappelen met dat rond de klassiek veredelde aardappelen. Ze vonden geen aantoonbare verschillen.

De onderzoekers vonden overigens wel veel variatie in de bacterie- en schimmelgemeenschappen, maar die variatie kwam door omgevingsfactoren zoals de grondsoort en de weersomstandigheden en dus niet door de veredelingstechniek. De onderzoekers publiceerden de resultaten deze maand in Frontiers in Bio-engineering and Biotechnology.


Geen milieueffecten

Agronoom Bert Lotz, die vanuit Wageningen University & Research bij het onderzoek was betrokken, stelt dat deze studie eerder onderzoek bevestigt dat genetische modificatie met soorteigen genen geen milieueffecten geeft.

De studie komt op een goed moment, vindt Lotz, want de Europese Unie gaat op dit moment na of nieuwe veredelingstechnieken als cisgenese nog onder de strenge gmo-toelatingseisen uit 2001 moeten vallen. 'Uit onderzoek van de laatste jaren blijkt dat je de risicoanalyse niet moet baseren op de gebruikte techniek, maar op de eigenschap in de plant die je aanpast.'


Blokkade door gmo-activisten

Saillant detail: gmo-activisten hebben dit onderzoek vermoedelijk proberen te blokkeren. De resultaten van het onderzoek zijn gebaseerd op twee jaar veldproeven in Ierland en een jaar in Nederland. 'In dat andere jaar is ons proefveld in Nederland vernield', zegt Lotz. 'We weten niet door wie. De vernieling is nooit opgeëist.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer