DLG-test bewijst: Cemos verhoogt trekkerefficiëntie

In een Duitse DLG-test is aangetoond dat het Claas Cemos-dialoogsysteem voor trekkers een verhoging geeft van de algehele efficiëntie. Het gemeten optimalisatiepotentieel bij bodembewerking is verbeterd tot 21 procent.

DLG%2Dtest+bewijst%3A+Cemos+verhoogt+trekkereffici%C3%ABntie
© Claas

Om het optimalisatiepotentieel van het op dialoog gebaseerde Cemos voor trekkers te demonstreren, namen tien chauffeurs uit Duitsland, Frankrijk, Polen en Denemarken half september deel aan een praktijkopdracht op een grote boerderij in het Duitse Saksen-Anhalt.De operatie werd begeleid door testingenieurs van DLG, die naast rijsnelheid ook het brandstofverbruik van alle gereden varianten controleerden. Op de percelen werden drie dagen lang metingen uitgevoerd met aangehangen cultivatoren in de ondiepe en diepe grondbewerking op gebieden met lichte en zware lemige zandgrond.


Naar eigen inzicht

Met twee Claas Axion 870 Cmatic-trekkers hadden boeren en loonwerkers de mogelijkheid om eerst de relevante instellingen als frontballast, wielgewichten, bandenspanning en motordrukking naar eigen inzicht in te stellen. Dit zonder Cemos te gebruiken.

Alle metingen werden vervolgens herhaald met geactiveerde Cemos voor trekkers, waarbij de chauffeurs de optimalisatiesuggesties naar eigen goeddunken bevestigden of alternatieve suggesties van Cemos voor trekkers vroegen.

Ook hier werden de ballastgewichten indien nodig vervangen, de bandenspanning aangepast of de motorophanging gewijzigd. Dit proces werd ook hier doorgevoerd, totdat het optimum voor de toepassingsgebieden en de heersende bedrijfsomstandigheden was bereikt.


Lager dieselverbruik

Nadat de praktijkritten succesvol waren afgerond, werden de vastgestelde waarden geanalyseerd en geëvalueerd door het DLG-testcentrum. De waarden van alle chauffeurs uit de varianten met en zonder Cemos voor trekkers werden vergeleken en gemiddeld berekend voor de algemene beoordeling. Het resultaat: Cemos verminderde onder meer het dieselverbruik met maximaal 16,8 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer