Hybridetechnologie+in+maaidorsers+van+Claas+Lexion+bestaat+kwart+eeuw
Nieuws
© Claas

Hybridetechnologie in maaidorsers van Claas Lexion bestaat kwart eeuw

Precies 25 jaar geleden presenteerde Claas de Lexion 480-maaidorser met hybridetechnologie. Daar zette de Duitse machinefabrikant een stap mee vooruit.

Het gepatenteerde APS Hybrid System, een combinatie van APS-dorsmechanisme en Roto Plus-restkorrelafscheiding, was een wereldprimeur op de Agritechnica van 1995. In vergelijking met het APS-dorsmechanisme van de Mega-schudder-maaidorsers werd de diameter van de dorstrommel vergroot van 450 naar 600 millimeter en de kanaalbreedte van 1.580 naar 1.700 millimeter.

Voor het voorzichtig scheiden van restkorrels werden twee soepel lopende axiale rotoren gebruikt. Daarmee waren met de eerste Lexion 480-serie bij het graandorsen capaciteiten van meer dan 35 ton per uur mogelijk. En met de vanaf 1996 geleverde langere rotoren zelfs meer dan 40 ton per uur. De actieve pendelverdelers, die het stro over de volledige maaibreedte van het maaibord konden verdelen, en de moderne Vista CAB met Cebis-scherm waren volgens Claas ook baanbrekend.


Rubberen rupsbanden

De Lexion 480 was in 1998 opnieuw de eerste grote maaidorser die met rubberen rupsbanden op de vooras af fabriek kan worden uitgerust, de Terra Trac. Deze rupsbanden doen recht aan het aspect bodembescherming. Bovendien blijft de transportbreedte binnen 3,5 meter. Vanaf 2011 werd zelfs een transportsnelheid tot 40 kilometer per uur op rupsen mogelijk.

De tienduizendste Lexion rolde al in 2002 van de band, een 480 met Terra Trac-uitrusting in een speciale zilveren lak. Slechts drie jaar later doorbrak de Lexion 600-serie de barrière van 60 ton per uur graancapaciteit in tarwe. In 2008 werd met een enkele maaidorser 532 ton tarwe binnen 8 uur geoogst. In 2011 brak een Lexion 770-Terra Trac dit record. De machine dorste in Groot-Brittannië binnen acht uur maar liefst 675 ton tarwe.


Nieuwe series

Claas presenteerde in 2019 vier nieuwe Lexion-series, met een graantank met 18.000 liter en een loscapaciteit tot 180 liter per seconde. Het topmodel Lexion 8900 heeft een vermogen van 790 pk. In de zomer van 2020 oogstte het huidige vlaggenschip van Harsewinkel, de Lexion 8900 Terra Trac, onder praktische omstandigheden ruim 100 ton tarwe per uur in Groot-Brittannië.

De hybridedorstechniek is de laatste jaren bij Claas uitgerold in de middenklasse. De APS-dorsunit in combinatie met een enkele rotor maakt sinds 2009 deel uit van het Tucano Hybrid-productieprogramma. Als jongste kind in de Claas Hybrid League rolt dit jaar ook een zaadgroene hybridemaaidorser van de productielijn in China: de Dominator 370.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer