LTO Noord: schort toeristenbelasting voor arbeidsmigranten op

LTO Noord heeft de gemeente Hollands Kroon gevraagd om de toeristenbelasting die moet worden betaald voor arbeidsmigranten op te schorten. Ondernemers met tijdelijke huisvesting kregen recent de factuur daarvoor aangekondigd.

LTO+Noord%3A+schort+toeristenbelasting+voor+arbeidsmigranten+op
© VidiPhoto

LTO-afdelingsbestuurder Matthé van Lierop verwijt de gemeente een gebrekkige communicatie. 'Nog buiten het feit dat de toeristenbelasting eigenlijk helemaal niet zou mogen worden berekend.'

De toeristenbelasting werd vorig jaar tijdens de begrotingsbehandeling voor 2020 verhoogd, maar tegelijkertijd werd ook de vrijstelling voor arbeidsmigranten geschrapt. 'Zonder daarbij vooraf de discussie met de sector over aan te gaan.'

Van Lierop vindt dat vreemd, want in 2012 is de agrarische sector nog met de gemeente overeengekomen dat die vrijstelling juist moest worden ingevoerd. 'Deze heffing valt de ondernemers rauw op het dak. Zeker nu het grootste deel van de werknemers voor dit seizoen alweer is vertrokken.'


Onrechtmatig

Het argument dat de arbeidsmigranten moeten meebetalen aan de kosten voor openbare voorzieningen, vindt Van Lierop onrechtmatig. 'Ze maken geen gebruik van de bibliotheek of het zwembad. Uiteraard rijden ze wel over de openbare weg. Maar dat is niet om te recreëren, dat is om te werken. Sterker nog: de land- en tuinbouw kan niet meer zonder ze en wordt daar nu dus op afgerekend met een vervelende navordering.'

Verder heeft de LTO-bestuurder de raadsfracties per brief dringend verzocht om de vrijstelling vanaf 2021 weer in te voeren. Dit zou tijdens de aanstaande begrotingsvergadering voor volgend jaar kunnen worden besloten.

Van Lierop: 'Arbeidsmigranten dragen al meer dan voldoende belasting af, aangezien ze hier werkzaam zijn en dit als zodanig over hun inkomsten zijn verschuldigd. Welke toerist betaalt dat ook?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer