Friese Provinciale Staten dringen aan op weren wolf

Provinciale Staten van Friesland hebben woensdagavond met een krappe meerderheid de motie 'wolven niet welkom in Friesland' van CDA, VVD, FvD en PVV aangenomen. De partijen vragen in de motie het provinciebestuur met een plan van aanpak te komen om de wolf uit Friesland te weren of te beheren.

Friese+Provinciale+Staten+dringen+aan+op+weren+wolf
© Pixabay

Er stemden 21 Provinciale Staten-leden voor de motie, negentien waren tegen. Naast de partijen die de motie indienden, kon het voorstel ook op steun rekenen van de ChristenUnie. De partijen verzoeken een gebiedscommissie met belanghebbenden op te richten.

Volgens de fracties hoort de wolf alleen thuis 'in heel forse natuurgebieden, die er in het dichtbevolkte Nederland niet of nauwelijks zijn'. Zij stellen dat het verplaatsen van de wolf naar andere delen van Europa in een meer natuurlijke leefomgeving van het dier tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.


'Het dier heeft hier geen leefruimte. Nederland is een cultuurland en zwaar verstedelijkt. We zien gruwelijke voorbeelden van aanvallen in het nieuws. Wolven zijn helemaal niet schuw', stelde VVD-Statenlid Marten Dijkstra.


Roedel op Veluwe

CDA'er Attje Meekma haalde een voorbeeld aan van een schapenhouder uit Rinsumageest die nachten niet kon slapen nadat schapen door een wolf waren aangevallen. 'Iedere morgen vroeg hij zich af: wat zal ik vandaag weer aantreffen?. Dat speelt op dit moment ook in Brabant, Gelderland en Drenthe. Maar het kan ook zo weer in Friesland gebeuren. Sinds er een roedel is op de Veluwe komen er wolven die gaan zwerven.'

De schade van zwervende wolven is groot, stelde Meekma. 'Vervolgschade zoals het verwerpen van lammeren wordt niet vergoed. De consequentie is dat hobbyboeren en veehouders minder vee weiden. Dat heeft weer gevolgen voor de biodiversiteit en de weidevogels.'


Vestiging wolf niet aan de orde

Volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) zijn er geen aanwijzingen om aanvullende maatregelen in Friesland nemen die afwijken van het interprovinciale wolvenprotocol. 'We kunnen hier niet praten over vestiging van de wolf. Daarvoor moet de wolf minimaal zes maanden in hetzelfde gebied zijn. Dat is hier niet aan de orde.'


Sinds 2015 zijn 38 schapen door de wolf doodgebeten in Friesland. De schade bedroeg in 2019 2.571 euro. In 2020 staat de teller tot nu toe op 950 euro. 'Geen heel grote bedragen', concludeerde Fokkkinga.

De gedeputeerde zegde toe om contact te houden met provincie Drenthe die een wolvenschadecommissie instelt. 'Als het nodig is, kunnen we zo'n commissie hier ook opstarten. Op dit moment is het college echter van mening dat het niet nodig is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer