Meerderheid Nederlanders wil wolf weer terug

Een meerderheid van de Nederlanders is voor hervestiging van de wolf in de Nederlandse natuur. Dat blijkt uit onderzoek dat landbouwminister Carola Schouten liet uitvoeren door onderzoeksbureau Motivaction. 57 procent van de ondervraagden ziet hervestiging wel zitten, 18 procent is tegen.

Meerderheid+Nederlanders+wil+wolf+weer+terug
© ZLTO

De minister heeft de resultaten van het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze kondigt daarnaast aanvullend onderzoek aan in het najaar, omdat er op dit moment veel media-aandacht is voor een wolf die schade aanricht onder vee in Noord-Brabant. 'Ik vind het belangrijk om te onderzoeken of de recente incidenten van invloed zijn op het draagvlak.'

Tegenstanders vinden dat de wolf niet welkom is in Nederland vanwege ruimtegebrek, de predatie op vee en de mogelijke overlast en ontstaan van gevaarlijke situaties. LTO Nederland wijst al langer op de schade die wolven kunnen aanrichten onder vee, met name onder schapen. Onlangs deed de belangenorganisatie nog een oproep aan de provincies om het beleid voor zwervende wolven te herzien. Volgens LTO tonen de recente incidenten aan dat ingrijpen noodzakelijk is.


Ongevaarlijk

Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de Nederlanders de wolf als ongevaarlijk ziet. De meeste Nederlanders zullen natuurgebieden met wolven niet mijden. 77 procent van de Nederlanders zou een ontmoeting met een wilde wolf een bijzondere ervaring vinden en bijna de helft van de Nederlands zou graag een wolf in het wild willen tegenkomen.

Het is volgens de onderzoekers voor veel Nederlanders onbekend hoe het naast elkaar leven van mens en wolf zou moeten werken. Daar willen mensen meer over weten. Verder blijkt dat Nederlanders een ondersteunende rol zien voor overheden bij de hervestiging van de wolf, met name bij het schadeloosstellen van boeren en bij het treffen van preventieve maatregelen.


Snelle opmars

De afgelopen vijf jaar is de wolf met een snelle opmars bezig in Nederland. Sinds 2015 zijn verschillende zwervende wolven gesignaleerd in Nederland, die afkomstig waren van roedels uit Duitsland. In 2019 vestigde het eerste wolvenpaar zich op de Noord-Veluwe.

Volgens de minister is het waarschijnlijk dat, naar mate er meer jonge dieren voorkomen in Nederland, zij zich ook blijvend vestigen in gebieden die vanuit de voedselsituatie minder gunstig zijn of die om andere redenen ongewenst zijn.

'Dat roept de vraag op of de huidige instrumenten nog wel toegesneden zijn op deze situatie of dat er een aanvullende strategie nodig is om beter voorbereid te zijn. Dan kan bijvoorbeeld de overlast nog verder worden beperkt dan tot nu gedaan wordt, met inachtneming van de beschermde status van de wolf.'


Interprovinciaal wolvenplan

Minister Schouten liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Arne Weverling (VVD) en een motie van de leden Frank Futselaar (SP) en Laura Bromet (GroenLinks).

De uitkomsten kunnen volgens de minister gebruikt worden voor toekomstige evaluatie van het Interprovinciaal Wolvenplan uit 2019. Ook kunnen de uitkomsten de provincies en belangenbehartigers ondersteunen bij het vinden van maatregelen om het samenleven van mens en wolf vorm te geven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer