AH+gaat+in+gesprek+met+boeren%2C+FDF+reageert
Nieuws
© Thierry Schut

AH gaat in gesprek met boeren, FDF reageert

UPDATE - Albert Heijn heeft protesterende boeren een gesprek toegezegd, mits zij hun blokkades bij Albert Heijn-locaties opheffen.

Dat blijkt uit een e-mail van Constantijn Ninck Blok, Directeur Vers van Albert Heijn, aan de vertegenwoordigers van de boerenprotestacties die vrijdag begonnen. Vandaag (zaterdag) werden er op meerdere plekken in het land distributiecentra van Albert Heijn geblokkeerd door protesterende boeren.

In de e-mail, door Nieuwe Oost ingezien, staat dat is afgesproken dat er nog voor Kerstmis een afspraak voor een gesprek wordt gemaakt tussen Albert Heijn en een afvaardiging van de boeren. In dat gesprek gaat het over de inhoud van het statement dat Thijs Wieggers als vertegenwoordiger van de boerenactie vanmorgen bij het AH-dc in Zwolle overhandigde aan de supermarktketen.

Als voorwaarde voor het gesprek stelt Albert Heijn dat de acties bij alle AH-locaties direct worden beëindigd én dat er geen acties meer plaatsvinden bij Albert Heijn tot het beloofde gesprek. Een woordvoerder van de boeren laat aan Nieuwe Oogst weten dat zij daar gehoor aan geven en zullen vertrekken bij alle AH-distributiecentra, op het moment dat er door Ninck Blok in Zwolle persoonlijk een handtekening onder de e-mail is gezet. Dat gebeurt in de loop van de middag.


Update: reactie FDF

Eerder vandaag publiceerde Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever een video waarin hij vertelde dat hij was gebeld door Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL). Volgens Van den Oever verzocht Jansen om de blokkades bij de supermarkt-dc's op te heffen.

Van den Oever geeft echter aan dit niet te kunnen doen, aangezien FDF volgens hem niet achter de blokkades zit. 'Ik heb geen invloed op boeren ter plaatse.' Tegelijkertijd zegt Van den Oever dat hij geen vertrouwen heeft in een 'praatclub' die het CBL zou willen oprichten met meerdere partijen uit de keten. 'Wij snappen de boeren volledig. We willen dat er voor Kerst een akkoord is over het FarmerFriendly-concept.'

De FDF-leider verzoekt het CBL om met het bestuur van de FDF in gesprek te gaan over een beter verdienmodel voor de boer. 'En niet pas in januari of februari, nu. De nood onder boeren is urgent. Dat blijkt uit de grote opkomst bij spontane acties door het hele land. Vandaar deze uitgestoken hand aan Marc Jansen om de problemen gezamenlijk te lijf te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer