CO2%2Duitstoot+omhoog%2C+maar+klimaatdoelen+haalbaar
Nieuws
© Nieuwe Oogst Monique Jansen

CO2-uitstoot omhoog, maar klimaatdoelen haalbaar

De uitstoot van broeikasgassen nam in 2019 toe. Toch zijn de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs nog steeds haalbaar. De opwarming van de aarde kan worden beperkt als regeringen na de coronapandemie stevig inzetten op 'groen herstel' van hun economieën.

Die conclusie trekt het VN-Milieuprogramma (UNEP) in een rapport. Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) werkte mee aan de studie. De wereldwijde CO2-uitstoot is in 2020 naar schatting 7 procent gedaald. Dat is een direct gevolg van de economische stagnatie die volgde op de coronauitbraak.Op het grote geheel zal die afname slechts een 'verwaarloosbaar effect' hebben. Het scheelt volgens de onderzoekers 0,01 graden Celsius temperatuurstijging in 2050. Zonder ingrijpende veranderingen koerst de wereld nog steeds af op een gemiddelde temperatuurstijging van 3 graden aan het einde van de eeuw, aldus het Emissions Gap Report 2020.


Sterke toename bosbranden

In 2019 ging het nog altijd de verkeerde kant op. De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, die warmte vasthouden in de atmosfeer, steeg met 2,6 procent. Dat de toename relatief hoog was, kwam vooral door een sterke toename van bosbranden. In totaal ging vorig jaar ruim 59 gigaton aan broeikasgassen de lucht in, aldus UNEP.


Klimaatwetenschappers waarschuwen al decennia dat hogere temperaturen leiden tot meer droogte, extreem weer, smeltend poolijs en een stijgende zeespiegel. Om dat te voorkomen hebben wereldleiders eind 2015 in Parijs afgesproken dat ze zich zullen inspannen om de temperatuurstijging te beperken. Ze mikken op maximaal 2 graden Celsius en als het kan 1,5 graden.


Herstel na pandemie

Regeringen kunnen het tij nog keren door 'te investeren in klimaatactie als onderdeel van herstel na de pandemie', schrijft het PBL. Doen ze dat in aanloop naar de volgende klimaattop in Glasgow, 'dan kunnen zij de emissies naar een niveau brengen dat min of meer in lijn is met het 2 graden-doel'. De top staat gepland voor november 2021.Als leiders ook nog snel handelen en nieuwe doelen vaststellen om de uitstoot van broeikasgassen sneller naar nul terug te brengen, kan het ambitieuzere doel van 1,5 graden ook nog worden gehaald. 'Een groen herstel na de covid-19-pandemie zou de voor 2030 geraamde broeikasgasemissies met 25 procent kunnen verminderen en de wereld dichter bij het doel van het Akkoord van Parijs kunnen brengen.'

Groen herstel houdt onder meer in: financiële steun voor schone technologieën en de infrastructuur die daarbij hoort, afbouw van de subsidies op fossiele brandstoffen en grootschalig natuurherstel.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer