Ocap+verruimt+aanbod+aan+CO2
Nieuws
© OCAP

Ocap verruimt aanbod aan CO2

Ocap in Schiedam heeft een tweede compressor bij bioethanolproducent Alco Energy Rotterdam in gebruik genomen om de glastuinbouw van CO2 te kunnen voorzien.

Deze uitbreiding stelt het bedrijf onder meer in staat om in 2021 het gebied 'Aalsmeer/De Kwakel' te ontsluiten. De provincie Noord-Holland heeft de uitbreiding met een subsidie gesteund.

'Meer bio-CO2 is essentieel voor het veiligstellen van de CO2-levering aan de glastuinbouw op de langere termijn', zegt directeur Jacob Limbeek van Ocap. ‘Zoals bekend moeten de grote industrieën straks heffingen betalen voor de uitstoot van fossiele CO2, waardoor voor hen de opslag in de zeebodem een economische voorkeur heeft.'


Deze CO2-opslag op lege gasvelden in de zeebodem is een bedreiging voor de levering van CO2 aan de glastuinbouw. Ocap, Glastuinbouw Nederland en Shell hebben daarom de handen ineengeslagen en zijn in gesprek gegaan met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en LNV om naast opslag op zee ook hergebruik van CO2 mogelijk te houden.

Deze zomer hebben beide ministeries met een brief gereageerd op een motie van de Tweede Kamer om de CO2-voorziening richting de glastuinbouw zeker te stellen. Dit voorstel moet in de komende maanden nog verder worden uitgewerkt en zet onder andere in op de ontwikkeling van meer aanbod van bio-CO2 voor de glastuinbouw. 'Met de realisatie van een tweede compressor bij Alco zetten we daarvoor nu al een belangrijke stap', stelt Limbeek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer