Klaas de Boer: 'Mijn machine kan ammoniakprobleem oplossen'

Klaas de Boer van Special Machines de Boer uit Opperdoes heeft een machine ontwikkeld die volgens hem een eind kan maken aan het ammoniak- en CO2-probleem bij landbouw en natuur. Een start-up van de Technische Universiteit Delft richt zich ook op het ammoniakprobleem.

Klaas+de+Boer%3A+%27Mijn+machine+kan+ammoniakprobleem+oplossen%27
© Special Machines De Boer

De Noord-Hollandse 'Willie Wortel' heeft zelf een speciaal filter en een plantaardige vloeistof ontwikkeld om ammoniak in onder andere stallen te neutraliseren naar 0 procent. Ondefinieerbare krachten staan de acceptatie van zijn vinding tot nu toe in de weg.

De Boer heeft goede hoop dat zijn uitvinding toch aan zal slaan. Zo mag zijn stikstoffilter meedingen naar een door VNO-NCW georganiseerd netwerk onder de naam Groene Groeiers, die de circulaire economie en duurzame energietransitie nastreven. De uitvinders en bedrijven treffen elkaar op een bijeenkomst 3 december.

De 67-jarige De Boer is al zijn hele werkzame leven bezig met de ontwikkeling en bouw van nieuwe en modernere machines. Zo deed hij veel onderzoek naar de optimalisering van het bedrijfsproces bij de grasdrogerij in Abbekerk. Zo'n zes jaar geleden is hij zich gaan richten op mest en ammoniak.


Doolhof van wet- en regelgeving

De machine voor het filteren van ammoniak is klaar voor de praktijk. De Boer komt nu in een doolhof van wet- en regelgeving terecht. Om daar zijn weg in te vinden, heeft hij de hulp ingeschakeld van LTO Nederland en Provinciale Statenleden. Voorzitter Nico Verduin van LTO Noord-regio West is enthousiast over de machine.

De start-up Mezt van de Technische Universiteit Delft houdt zich bezig met dezelfde problematiek. Mezt gaat de stikstofuitstoot te lijf via elektrodialyse. En met deze methode wordt niet alleen de stikstof afgevangen, maar ook kunstmest en elektriciteit gemaakt van de ammoniak die in dit proces vrijkomt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer