Tesselaar teelt Mistral-alstroemeria CO2-neutraal

Tesselaar Alstroemeria heeft de alstroemeria Mistral in 2019 CO2-neutraal geproduceerd. Dat meldt het bedrijf in Luttelgeest.

Tesselaar+teelt+Mistral%2Dalstroemeria+CO2%2Dneutraal
© Tesselaar Alstroemeria

Voor de start van de teelt van de nieuwe Mistral had het bedrijf zich voorgenomen om de CO2-uitstoot ervan te compenseren. De 147 ton die in 2019 is uitgestoten, wordt verrekend door te investeren in agroforestry: duurzame bos- en landbouw in Bolivia via stichting Trees for All. De CO2-uitstoot per steel van de Mistral was vorig jaar 235 gram.

De gemiddelde uitstoot per steel bij Tesselaar is vorig jaar uitgekomen op 292 gram. Zonder de bodemverbetering was dat 260 gram geweest, zegt teler Rick Tesselaar. Dat is het niveau dat ook in 2018 werd bereikt.

In 2019 is Tesselaar Alstroemeria uitgebreid met een derde locatie. Ter verbetering van de structuur van de bodem is daar veen gebruikt. In eerste instantie verhoogt dat de uitstoot van CO2. Maar op de lange termijn wordt die uitstoot lager, door minder gebruik van meststoffen en een hogere productie.


Start met meten

Vier jaar geleden startte het teeltbedrijf met het meten van de milieu-impact. Toen stootte Tesselaar 310 gram CO2 per alstroemeriasteel uit. De alstroemeriakwekerij brengt op jaarbasis een kleine 40 miljoen stelen op de markt.

'We zijn ons ervan bewust dat we kleine stappen maken, maar we dragen dit juist graag uit om anderen ook te motiveren en inspireren. Daarom hebben we nu ook de CO2-uitstoot per steel op onze website vermeld', zegt Tesselaar. De kwekerij wil uiteindelijk een product telen zonder negatief effect op het milieu.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer