Installatie voor productie microbieel eiwit gaat CO2-uitstoot verlagen

Komend jaar gaat een pilotinstallatie voor de productie van microbieel eiwit uit CO2 en waterstof draaien in Sittard-Geleen. Met deze installatie is de CO2-uitstoot ten opzichte van andere eiwitbronnen met 90 procent te verlagen, aldus Peter Rowe van ontwikkelaar Deep Branch.

Installatie+voor+productie+microbieel+eiwit+gaat+CO2%2Duitstoot+verlagen
© Henk Riswick

De pilotinstallatie komt te staan op de Brightlands Chemelot Campus. De installatie maakt daarbij gebruik van CO2 die vrijkomt bij de productieprocessen op dit terrein. Daarnaast gebruikt de installatie waterstof.

Met deze twee ingrediënten worden micro-organismen gevoed die hiermee groeien. Van die micro-organismen wordt vervolgens eiwit geproduceerd. Microbieel eiwit of single cel proteïn heet dit. Dergelijke eiwitten worden al wel geproduceerd in bijvoorbeeld Noorwegen of Denemarken. Dat kan bijvoorbeeld ook met methaangas dat anders wordt afgefakkeld.


Uitgebreid getest

De pilotinstallatie van Deep Branch gaat in het tweede kwartaal van 2021 draaien. De microbiële eiwitten uit deze installatie zullen uitgebreid worden getest. Die eiwitten zijn vooral ter vervanging van vismeel en soja bij de teelt van kweekvis en pluimvee. Bij de productie van het hoogwaardige microbiële eiwit komt veel minder CO2 vrij in vergelijking met de productie van vismeel en soja. In het eindproduct als kweekzalm is de CO2-winst 25 procent.

Daarbij is het wel nodig dat de waterstof die in het productieproces wordt gebruikt afkomstig is van groene stroom. Voorlopig moet de waterstof die vrijkomt bij de productieprocessen op de Brightlands Chemelot Campus nog worden gebruikt. Deep Branch heeft voor deze locatie gekozen vanwege de beschikbaarheid van CO2 en het opstarten van een waterstofeconomie die op termijn gebruik gaat maken van groene waterstof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer