Recensie: 'Uitgemolken' slaat een brug tussen boer en burger

'Uitgemolken' is het tweede boek van Irene van der Aart over haar leven als partner van een melkveehouder in de Achterhoek, die ze steevast Boer noemt.

Recensie%3A+%27Uitgemolken%27+slaat+een+brug+tussen+boer+en+burger
© Eigen Foto

Eerder schreef de Amsterdamse actrice, cabaretière, zangeres en presentatrice De boer op. Ook haar nieuwe boek is een opeenvolging van hilarische anekdotes over het verschil tussen de stad en het platteland, die ze haar lezers toevertrouwt als sketches aan het publiek.

Zo vertelt Van der Aart over haar vriendin die tijdens een lunch in de stad een powerfoodsmoothie met boerenkool en chiazaad bestelt. 'In de Achterhoek koop je chiazaad voor een euro bij de dierenwinkel', merkt ze op. 'Het is zaad dat je aan de vogels voert.'


Brug tussen boeren en burgers

Als stadse kijkt ze met steeds meer bewondering naar de nuchtere en sociale bewoners van het platteland en met een mengeling van verbazing en begrip naar de stedeling, die ver is komen af te staan van de productie van ons voedsel. Beiden zullen zich in haar beschrijvingen herkennen, waardoor Van der Aart (onbewust?) een brug slaat tussen boeren en burgers.

'Uitgemolken' is de visie van een stadse plattelandsbewoner die met een knipoog uitlegt waar boeren tegenaan lopen

Marieke Verbiesen, redacteur Zuid bij Nieuwe Oogst

Meer dan in haar vorige boek snijdt Van der Aart maatschappelijke vraagstukken aan en zet ze de problemen uiteen waarmee boeren te maken hebben, zoals de opeenstapeling van regelgeving, de terugkeer van wilde dieren als zwijnen en wolven en dierenactivisme. Ze is niet bang om de koe bij de horens te vatten. 'Boeren willen wel', legt ze uit, 'maar dierenwelzijn en milieu-investeringen vragen elk jaar om meer grote investeringen waar boeren niet voor worden gecompenseerd met een hogere prijs.'


Negatief sentiment

Het negatieve sentiment maakt het boeren er niet leuker op, maar een terugkerende hernia blijkt de druppel te zijn die de emmer doet overlopen. De titel van haar boek vat alles samen: boeren die worden uitgemolken en een boer die stopt met melken.

Maar Irene van der Aart zou haar beroep geen eer aandoen als ze ook hierover geen grap zou maken. Sinds zij met Boer is, heeft ze hem totaal uitgemolken, constateert ze. Ze schrijft over hem in de krant, in haar boeken en ze maakt cabaretprogramma's over hem. Toch heeft Boer het laatste woord als hij zegt dat zij zijn beste melkkoe is.

'Uitgemolken' is bovenal de visie van een stadse plattelandsbewoonster die met een knipoog uitlegt tegen welke kwesties boeren tegenwoordig aanlopen. Een betere ambassadeur kunnen agrariërs zich niet wensen om het begrip voor de sector te vergroten en de waarde van ons voedsel in te zien.


Uitgemolken is eind november verschenen bij uitgeverij Atlas Contact, ISBN: 9789045040264, 19,99 euro

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer