ZLTO pleit voor gebiedsaanwijzing voor wolf

ZLTO vindt dat provincies gebieden moeten aanwijzen die al dan niet geschikt zijn als leefgebied voor de wolf. Aanleiding is de golf van doodgebeten en verwonde schapen in de polder tussen Oss en Den Bosch.

ZLTO+pleit+voor+gebiedsaanwijzing+voor+wolf
© ZLTO

In het noorden van Brabant vonden afgelopen week in totaal 24 schapen de dood en een veelvoud raakte gewond. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of het echt om een aanval van een wolf ging, maar alle sporen leiden naar dit zwervende roofdier.

De wolf is in Europa een beschermde diersoort en mag dus niet be- en verjaagd worden. 'Daar hebben we mee te dealen. Maar we stellen wel uitdrukkelijk de vraag wat wel of niet geschikte plekken zijn', begint Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Fauna bij ZLTO.


Niet geschikt

'De polder is in onze ogen geen geschikt gebied omdat er veel te weinig wild aanwezig is. Maar zowel de provincie als terreinbeherende organisaties en Wolven in Nederland vinden het superlastig om gebieden aan te wijzen. Van de Ven: 'In Brabant hebben we de meeste last van de wolf. Maar een wolf houdt zich niet aan provinciegrenzen. Daarom vinden wij dat er overal hetzelfde beleid moet gelden. Het is goed als er landelijke uniformiteit komt. Dit hebben we ingebracht in het IPO en het wordt nu geregeld.'

Zondag hield ZLTO een video-overleg met 44 schapenhouders, zowel professioneel als hobbymatig, uit het getroffen gebied tussen Oss en Den Bosch. Zij kregen onder meer uitleg over allerlei praktische zaken en te nemen maatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer