Waarschijnlijk+wolf+op+jacht+rond+Oss
Nieuws
© Henk Tiellemans

Waarschijnlijk wolf op jacht rond Oss

Er is mogelijk een wolf actief rondom Oss. De laatste dagen zijn veel meldingen binnengekomen van gewonde en doodgebeten schapen in Berghem en Macharen. De teller staat inmiddels op veertien dode schapen.

Vandaag werd bekend dat in Berghem zes schapen zijn gedood. Donderdag was het al raak in Macharen, zo'n vijf kilometer verderop. Op de dijk langs het Burgemeester Delenkanaal trof een schapenhouder drie doodgebeten Ouessants aan. In het water lag nog een gedood schaap. Twee van zijn schapen zijn vermist en enkele schapen hebben ernstige beetwonden.

De verwondingen van de gedode dieren duiden op een aanval door een wolf. Van de kadavers is DNA afgenomen voor onderzoek naar het roofdier. Hobbyschapenhouder Henk Tiellemans uit Haren (gemeente Oss) is enorm geschrokken. 'Op het moment dat je de dode dieren aantreft schiet er vanalles door je heen. Het is de eerste keer dat dit mij overkomt dus ik was eerst vooral heel erg verbaasd.'


Beten in nek

Tiellemans verwacht elk moment een telefoontje van de dierenarts. 'Eén schaap troffen we gisteren ernstig gewond en spartelend aan. En vandaag is er nog geen verbetering opgetreden dus we hebben het zojuist laten euthanaseren. Daarnaast moeten we bij een paar schapen nog kijken of de luchtpijp niet teveel beschadigd is. Alle schapen zijn in de nekstreek gebeten.'

De schapenhouder houdt ongeveer 75 ooien. Hij vindt het niet kunnen dat de bescherming van de wolf zoveel leed waard is. 'Dat één dier alleen al hier in de buurt nu veertien schapen doodbijt. Dat kán toch gewoon niet! Sommige mensen vinden het leuk dat de wolf terug is in Nederland, maar dit is het toch niet waard. En wat gebeurt er morgen? Het is wachten op de volgende slachting.'


Lol is eraf

Tiellemans ziet geen heil in het plaatsen van wolf werende rasters. 'Dat is niet te doen als je steeds op een andere plek schapen laat grazen. Dat is praktisch onuitvoerbaar. Als uit het DNA blijkt dat het om een wolf gaat, heb ik recht op een schadevergoeding. Maar daar houd ik toch geen schapen voor? Ik vind het leuk om schapen te houden maar dat wordt nu wel een stuk minder. Blijven de gedekte schapen wel drachtig door de stress die ze hebben gehad? Daarnaast ben ik nu bang dat er weer een keer een aanval plaatsvindt.'

Schapenhouders wordt geadviseerd hun dieren indien mogelijk zoveel mogelijk binnen te houden. Er is een mogelijkheid om preventieve noodnetten in bruikleen te krijgen van de provincie Noord-Brabant. Daarvoor moet je een mail sturen naar wolf@brabant.nl.

Indien er sprake is van (vermoedelijke) schade door een wolf aan landbouwhuisdieren dan moet dit zo spoedig mogelijk gemeld worden. Dit kan bij BIJ12 op nummer 085-4862222 of bij het Wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. BIJ12 is iedere werkdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer