Wolvenschade groeit in Duitsland exponentieel

Schade veroorzaakt door wolven is in Duitsland nauwelijks te beheersen. Aanvallen op grazende dieren blijven exponentieel groeien, constateert de Deutscher Bauernverband (DBV).

Wolvenschade+groeit+in+Duitsland+exponentieel
© Pixabay

De Duitse boerenorganisatie beoordeelde de laatste cijfers van het Federale Documentatie- en Adviescentrum Wolf (DBBW) als alarmsignaal. 'Het aantal grazende dieren dat gedood en gewond raakt bij wolvenaanvallen, blijft dramatisch en exponentieel toenemen, in 2019 opnieuw met 40 procent', zegt Bernhard Krüsken, secretaris-generaal van de DBV.


'Het is onaanvaardbaar dat deze voorspelbare ontwikkeling met een schouderophalen wordt aanvaard van de kant van natuurbehoud. De tactiek om de enorme schade te bagatelliseren en te kleineren, is onverantwoord. We moeten nu eindelijk een manier vinden om de wolvenpopulatie serieus te gaan reguleren', vindt Krüsken.


Verwoestend

Volgens de DBBW-cijfers zijn vorig jaar 2.894 boerderijdieren gewond of gedood bij 887 wolvenaanvallen, waaronder meer dan 2.500 schapen en geiten, maar ook runderen en paarden. 'De ongecontroleerde verspreiding van wolven in Duitsland is verwoestend voor grazende dieren in de getroffen regio's', waarschuwt Krüsken.

In tegenstelling tot wat natuurbeschermers beweren, groeit niet alleen de wolvenpopulatie in Duitsland exponentieel, maar ook het aantal wolvenaanvallen bij schapen, geiten, runderen, paarden en de daaruit voortvloeiende problemen bij het grazen.


Race

Krüsken: 'In de praktijk zien we een race tussen wolven en beschermende maatregelen. Omheiningen die door natuurbescherming als 'wolfbestendig' zijn geclassificeerd, worden ook regelmatig overwonnen. Regulering van de wolvenpopulatie is essentieel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer