Wolf vestigt zich ook in Drenthe en Brabant

De wolf heeft zich niet alleen in Noord-Veluwe gevestigd, maar ook in Drenthe en waarschijnlijk in Noord-Brabant. Dat meldt BIJ12 in de tussenrapportage wolf over de periode 22 mei tot 16 juli dit jaar. In deze periode heeft de wolf zeventien keer schade aan landbouwhuisdieren veroorzaakt.

Wolf+vestigt+zich+ook+in+Drenthe+en+Brabant
© Pixabay

Er zijn tussen eind mei en half juli 347 meldingen van (sporen van) wolven gedaan bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging. Hiervan zijn 54 meldingen geclassificeerd als zekere waarneming aan de hand van harde bewijzen en zeven meldingen als bevestigde waarneming aan de hand van indirecte bewijzen. Van de overige meldingen kan niet worden vastgesteld of dit een wolf betreft.In de roedel op de Noord-Veluwe zijn dit jaar opnieuw minimaal vier welpen geboren. Verleden jaar werden voor het eerst welpen geworpen in deze regio. De omvang van de roedel op de Noord-Veluwe is niet exact bekend, maar zou op dit moment uit negen wolven kunnen bestaan.


Drenthe

Verder is het afgelopen kwartaal vastgesteld dat de wolf in Drenthe nu langer dan zes maanden aanwezig is. Daarmee is volgens het interprovinciaal wolvenplan sprake van een vestiging. De provincie onderzoekt nu wat precies het leefgebied is van het dier en heeft een gebiedscommissie ingesteld, om na de bepaling van dit leefgebied te adviseren over preventieve maatregelen en een schadepreventieplan.


In Noord-Brabant is binnenkort waarschijnlijk ook sprake van een vestiging, blijkt uit de rapportage. Zowel in de regio Den Bosch als in het oosten van de provincie en het aangrenzende deel van Limburg zijn wolven waargenomen. De wolf in Oost-Brabant heeft zich volgens Bij12 daar gevestigd.


Schade

In de afgelopen periode zijn er 38 meldingen gedaan van schade aan landbouwhuisdieren. Uit DNA-analyse bleek dat de schade in zeventien gevallen daadwerkelijk werd veroorzaakt door wolven. Bij de overige vijftien meldingen werd de schade veroorzaakt door een hond (acht keer), een vos (zes keer) en een onbekende diersoort (een keer). Elf van de zeventien schademeldingen, waarbij het om een wolf bleek te gaan, komen uit Noord-Brabant.


BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. Dit heeft onder andere betrekking op monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer