Meldplicht verhoogde uitval vogelgriep

Pluimveehouders zijn verplicht om na twee dagen van verhoogde uitval een melding te doen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Meldplicht+verhoogde+uitval+vogelgriep
© Twan Wiermans

Deze meldplicht vormt een uitbreiding van de maatregelen die gelden voor de preventie van vogelgriep. De maatregel is per 3 december ingevoerd en geldt voor leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens.


Indien de sterfte onder de dieren gedurende twee dagen meer is dan driemaal het gemiddelde sterftecijfer per dag van het koppel sinds de opzet, is een melding verplicht. Het melden geldt vanaf een leeftijd van de dieren van tien dagen.


Sterftecijfer

De pluimveehouder meldt de verhoogde sterfte bij de NVWA. Normaal is een melding verplicht indien het sterftecijfer 0,5 procent of meer is per koppel per dag vanaf een leeftijd van tien dagen.

De pluimveehouder moet verder zijn dierenarts raadplegen als de dieren symptomen vertonen die niet specifiek zijn voor hoogpathogene vogelgriep, maar waarbij niet kan worden uitgesloten dat het niet gaat om een besmetting met vogelgriep.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer