Windbreekgaas tegen vogelgriep

Windbreekgaas is volgens Hans en Ymkje Hazenberg een prima middel om het risico op insleep van vogelgriep te voorkomen. Het houdt 96 tot 98 procent van stof, veertjes en vocht tegen. De twee pluimveehouders hebben het zelf bedacht nadat ze in 2016 op hun bedrijf in Abbega werden geconfronteerd met vogelgriep.

Windbreekgaas+tegen+vogelgriep
© Frans Mulder

Het dubbele fijnmazige windbreekgaas zit sinds 2017 voor de luchtinlaat. De Hazenbergs kregen er dat jaar ook de innovatieprijs van ForFarmers voor. 'Dit jaar moet het zich echt bewijzen', zegt Hans Hazenberg. 'We raden het iedereen aan. En kun je niet het dubbele gaas krijgen dat wij hier hebben, pak dan wat anders. Je vermindert in ieder geval de kans op insleep van vogelgriep.'

Het is geen probleem dat het dubbele gaas de inlaatlucht flink afremt. In de winter staat de ventilatie toch op minimaal. Naast het gaas voor de luchtinlaat is het volgens de pluimveehouder nodig om een kap over de ventilatoren te plaatsen, zodat er geen mest van overtrekkende wilde vogels in kan komen.

Op de foto is te zien dat het windbreekgaas aan de onderzijde een aantal goed afsluitbare openingen heeft. Via die openingen kan Hazenberg bij de lokdozen om het ongedierte te controleren. Want ook een goede aanpak van ongedierte hoort bij het voorkomen van een vogelgriepbesmetting.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer