Risico besmetting vogelgriep blijft zeer hoog

Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als zeer hoog. Dat staat in de meest recente risicoanalyse van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) die donderdag is gepubliceerd.

Risico+besmetting+vogelgriep+blijft+zeer+hoog
© Ida Hylkema

WBVR voert de risicoanalyse met regelmaat uit in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In de risicoanalyse van oktober werd het risico nog ingeschat op 'hoog', nu is dat 'zeer hoog'.

Op 20 oktober 2020 werd de hoogpathogene vogelgriepvariant H5N8 voor het eerst aangetoond in twee knobbelzwanen die waren gevonden in de omgeving van Kockengen in provincie Utrecht. Na de vondst van de positieve zwanen zijn in het hele land grote aantallen dode wilde vogels gevonden die geïnfecteerd waren met dit type virus. Vorig jaar was dit virus ook met een opmars bezig, tot in Duitsland, maar werd het niet gevonden in Nederland.


West-Europa

Er zijn een heel aantal commerciële pluimveebedrijven en hobbyhouders geïnfecteerd geraakt. De ziekte gaat rond onder wilde vogels in Europa die het kunnen introduceren in de pluimveehouderij. De hoogpathogene vogelgriep werd in West-Europa al aangetroffen in Duitsland, België, Denemarken, Ierland en Engeland in dode wilde vogels en in Frankrijk, Engeland en Duitsland en meest recent ook België bij hobbyhouders en pluimveehouderijen.Omdat de vogeltrek nog niet is voltooid, zal het aantal wilde watervogels in Nederland de komende periode nog verder toenemen, verwachten de experts. Op dit moment is de vogeltrek voor 75 procent voltooid. 'Het risico op verspreiding van het virus in Nederland zal hierdoor naar verwachting de komende tijd hoog blijven', schrijven de dierziektedeskundigen. De kans op introductie via andere introductieroutes, zoals besmetting via de omgeving, wordt ook hoger ingeschat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer