Mest op erf ontsmetten voor wegspuiten

Dat mest van wilde vogels op het erf terecht komt, is niet te voorkomen. Zomaar wegspuiten betekent risico voor besmetting met vogelgriep. Eerst ontsmetten moet.

Mest+op+erf+ontsmetten+voor+wegspuiten
© Marcel Berendsen

Dierenarts Anneke Feberwee van Royal GD was er stellig over tijdens het webinar over vogelgriep van Avined en de diergezondheidsdienst. 'Mest van wilde vogels op het erf moet je ontsmetten. Het virus moet eerst dood, anders verspreid je het als je mest gaat wegspuiten.'

Ontsmetten vraagt om een stevig middel met een zuurgraad (pH) van onder de 2 of boven de 11 en minstens 20 minuten inwerktijd. Dan pas is het veilig om de mest weg te spuiten of op te vegen.


Geen voerresten op het erf

Belangrijk is het verder om wilde vogels ver van de stal te houden. Zorg naast een opgeruimd verhard erf zonder voerresten voor kort gras en houd beplanting ver van de stal. Dat voorkomt ook dat ongedierte dicht bij de stal komt.

Bij betreden van het bedrijf is douchen en volledig omkleden het beste. Voordat de pluimveehouder de voorruimte van de stal in loopt, is het nodig de laarzen te reinigen en te ontsmetten. Iedere stal heeft eigen kleding en schoeisel.

De infectie met vogelgriep kan binnenwaaien als stof uit mest van besmette vogels vanaf het dak voor de luchtinlaat terecht komt. Het risico van mest dat via druppels in de regengoot terecht komt, wordt verkleind door het water op te vangen in dakgoten en direct af te voeren.

Feberwee: 'Om zeker te weten dat je goed bezig bent, moet je vreemde ogen mee laten kijken naar de aanpak van de hygiëne.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer