Insleep+van+vogelgriep+voorkomen+noodzakelijk+maar+lastig
Achtergrond
© Twan Wiermans

Insleep van vogelgriep voorkomen noodzakelijk maar lastig

Een goede biosecurity en maatregelen om watervogels rondom het pluimveebedrijf te weren, zijn van belang om insleep van vogelgriep te voorkomen. Dat geldt zowel voor bedrijven met als zonder uitloop.

Op de bedrijven zonder uitloop is een goede biosecurity betrekkelijk gemakkelijk. Bij binnenkomst van de stal liefst douchen en andere kleding en schoeisel aantrekken. Contact tussen het schoeisel en kleding van buiten en binnen moet worden voorkomen. In iedere stal eigen schoeisel en kleding gebruiken en op het erf ander schoeisel.

Ongedierte aanpakken is op een pluimveebedrijf van groot belang. Ratten of muizen kunnen vogelgriep mee naar binnen slepen. Naast een goede erfverharding is het nodig om alle kieren en gaten goed te dichten. Zeker in deze tijd is het verstandig om te werken met een professionele ongediertebestrijder en deze een keer vaker te laten komen.


Zwakke schakel

Een zwakke schakel is de luchtinlaat. Of het helpt om fijnmazig windbreekgaas voor de luchtinlaatopening te plaatsen die besmette luchtdruppels, mestdeeltjes en veren tegenhoudt, is niet zeker.


Watervogels op afstand houden is belangrijk om insleep te voorkomen. Daarbij helpt een goede erfverharding en zorgen dat er geen voerresten liggen. Begroeiing dicht bij de stal is niet gewenst en gras moet kort worden gehouden.


Bedrijven met uitloop

Voor bedrijven met uitloop is het moeilijker om de biosecurity goed te krijgen. Nu geldt een ophokverplichting en kunnen ook deze bedrijven de risico's verkleinen. Omkleden en ander schoeisel aantrekken blijft belangrijk, net als het aanpakken van ongedierte, al is dat een stuk lastiger tijdens de uitloop.

De hennen moeten op tijd naar binnen en de luiken naar de uitloop moeten goed dicht kunnen om ongedierte buiten te houden. Voor een muis is een spleet van 0,5 centimeter al genoeg.


Watervogels

Wilde vogels bezoeken 's avonds de uitloop. Daardoor is niet te voorkomen dat legkippen in contact komen met mest van watervogels. Onderzocht wordt of het lukt om met laserstralen de watervogels van de uitloop te houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer