Duitse+zeugenhouders+staan+met+rug+tegen+de+muur
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse zeugenhouders staan met rug tegen de muur

Duitse zeugenhouders staan met de rug tegen de muur. Niet eerder was hun situatie zo nijpend. Voor het voortbestaan van de vermeerderingssector wordt gevreesd.

Nieuwe eisen aan de dek- en kraamstal jagen Duitse vermeerderaars op kosten en een groot aantal van die veehouders maakt die stap niet meer. Daarnaast missen zij politieke steun en toekomstperspectief.

De lage biggenprijzen zijn de druppel die de emmer doet overlopen. 'Komt er geen perspectief, dan verdwijnt de zeugenhouderij binnen een paar jaar uit Duitsland', waarschuwt Dagmar Klingelhöller op nieuwssite TopAgrar.


Diepste crisis ooit

Klingelhöller is woordvoerster van een netwerk van ongeveer honderd familiebedrijven in Sleeswijk-Holstein. Met elkaar houden zij ongeveer 50.000 zeugen. Lage biggenprijzen zijn van alle tijden, geeft het netwerk aan, maar in Duitsland is nu sprake van de diepste crisis ooit. Het kwam niet eerder voor dat biggen van 25 kilo voor 1 euro per stuk werden opgehaald.


De noodkreet uit Sleeswijk-Holstein staat niet op zich. De Duitse belangenbehartiger voor varkenshouders ISN riep al eerder op tot noodsteun voor varkenshouders, zoals heel veel sectoren die krijgen om de coronacrisis te overbruggen. De prijsval van varkens heeft de sector volgens ISN al zo'n 1,3 miljard euro gekost. Ook Westfälisch-Lippischer Landwirtschaftsverband liet zich horen.


Slachtcapaciteit omhoog

De nijpende situatie was voor Klingelhöller en haar collega's in het netwerk aanleiding om een actieplan op te stellen om de Duitse bigproductie veilig te stellen. Daarin staan een aantal punten voor de korte termijn. Die hebben vooral betrekking op het verruimen van de slachtcapaciteit.


Ander punten uit het actieplan hebben betrekking op de intensivering van de onderhandeling met China over het regionalisatieprincipe en het instellen van noodhulp speciaal voor vermeerderaars. Voor de lange termijn pleit het netwerk voor een gelijk speelveld voor geïmporteerde varkens en verwerkte producten en een bindende oorsprongsetikettering voor voedsel.


Steun samenleving

Verder ligt er het dringende beroep van het netwerk voor een duidelijke en bindende inzet, inclusief financiële steun van de hele samenleving, voor de transitie naar een diervriendelijkere zeugenhouderij. Langzaamaan komt er meer begrip voor de knellende situatie van vermeerderaars. De CDU-fractie pleitte woensdag in de Bondsdag voor steun aan zeugenhouders uit het coronahulpprogramma.

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer