MS Schippers: 'Gebruik alleen steriele jutezak bij kraamzeug'

Jutezakken voor zeugen rondom werpen verbeteren het dierenwelzijn. Dat aan het gebruik van het natuurproduct ook gezondheidsrisico's kleven, bleek afgelopen zomer bij een praktijkbedrijf.

MS+Schippers%3A+%27Gebruik+alleen+steriele+jutezak+bij+kraamzeug%27
© Archief Varkens.nl

Zeugenbedrijven met een ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming moeten zeugen rondom werpen nestbouwmateriaal aanbieden. De meeste zeugenhouders kiezen uit praktisch oogpunt voor jutezakken of -vellen en kijken bij de aanschaf vaak alleen naar de laagste prijs. De steriele variant is namelijk circa 50 cent per vel duurder.

'Goedkoop is vaak duurkoop', benadrukt Chris van den Borne van MS Schippers: 'Met steriel jute wordt een mogelijke smetbron, hoe klein die kans ook is, uitgeschakeld. We hebben dat steriele product ook niet voor niets ontwikkeld. Helaas wordt die variant nog niet veel afgenomen vanwege de hogere prijs.'


Klebsiella-bacterie

Een praktijkervaring bij een zeugenhouder met plotse uitval onder zuigende biggen wees uit dat de klebsiella-bacterie met de jutezakken in de kraamstal terecht was gekomen. Zeugen en de biggen zijn met zo'n zak in de weer en bijten er veelvuldig in. De combinatie van vocht, besmet jute en warmte zorgde voor een explosieve groei van die darmbacterie.

Doordat de jute daarna in het biggennest werd gelegd voor de nestgeur, raakten biggen besmet met de klebsiella-bacterie. Van den Borne: 'Steriel jute moet de norm zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer