Dragende zeugen geven voorkeur aan graskuil

Dragende zeugen eten het meest van graskuil. De voordelen van verzadiging, afleiding en verhogen van de voeropname komen het beste tot uiting met bijvoeren van graskuil.

Dragende+zeugen+geven+voorkeur+aan+graskuil
© Quinten van Ooijen

Zeugen kunnen meer voer opnemen dan ze tijdens de dracht via het mengvoer krijgen. Bijvoeren van een ruwvoer is een goede optie om dit tekort aan te vullen. De zeugen besteden daardoor meer tijd aan eten. Ze vertonen hierdoor minder afwijkend gedrag, zijn rustiger en minder agressief.

Daarnaast heeft het bijvoeren van ruwvoer voordelen voor de voeropnamecapaciteit. Die is dan tijdens de lactatie hoger. Ten slotte helpt het om verstopping rond werpen te voorkomen.


Onderzoek in Canada

Uit een onderzoek in Canada was al gebleken dat zeugen de voorkeur geven aan vers ruwvoer boven hooi. In een nieuw onderzoek is gekeken naar de verschillen tussen vers ruwvoer, kuilvoer en hooi. Hiervoor werd gebruikgemaakt van een mengsel van rode klaver en timothee.

Het bleek dat de zeugen een duidelijke voorkeur hebben voor kuilgras. De opname hiervan was 305 gram droge stof per dag tegenover 185 gram droge stof uit hooi. Het verschil met vers gras was klein. Daar namen de zeugen 289 gram droge stof van op.


Smakelijk en goed verteerbaar

De voorkeur voor kuilvoer heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de smakelijkheid en verteerbaarheid van kuilvoer. Het melkzuur dat ontstaat bij het inkuilen, vinden zeugen smakelijk en kan de opname verhogen.

Daarnaast is de opname van kuilvoer hoger, doordat het gemakkelijker verteerbaar is dan hooi. In hooi zitten meer stengels en wat minder bladeren. Die zijn er door het langduriger drogen en bewerken uit verdwenen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer