Utrechts+plan+moet+gemeenten+helpen+met+kringlooplandbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Utrechts plan moet gemeenten helpen met kringlooplandbouw

Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Caring Farmers hebben een tienpuntenplan opgesteld om gemeenten handvatten te geven om aan de slag te gaan met het stimuleren van kringlooplandbouw. LTO Noord staat niet achter het woensdag gelanceerde plan.

Volgens de opstellers biedt kringlooplandbouw 'veel voordelen voor boeren, consumenten, dieren, biodiversiteit, landschap, bodemvruchtbaarheid en milieu', maar hebben boeren hulp nodig van andere partijen om de omschakeling te maken.Het idee is dat gemeenten met het plan de agrarische sector kunnen helpen. Dat kunnen ze onder meer doen door gronden beschikbaar te stellen, richting te geven middels een omgevingsvisie, duurzaam pachtbeleid op te stellen, samenwerking in de regio aan te gaan en bijdragen om de vraag naar duurzame landbouwproducten te creëren, stellen de initiatiefnemers.


Stadsbuitengracht

LTO Noord had wel inzage in het plan, maar besloot het niet mede te ondertekenen, legt regiobestuurder Jeroen van Wijk van LTO Noord Utrecht uit. 'Het plan bestaat uit zeer individuele voorbeelden. Het gros van onze achterban ziet dat niet zitten. In Utrecht denken ze soms dat wij produceren voor binnen de Stadsbuitengracht. Het is allemaal heel idealistisch, maar weinig realistisch.'

Tijdens de presentatie van het tienpuntenplan had ook LTO Noord-bestuurder Gerda Kool al haar kritiek op het plan uitgesproken. 'Het is heel erg gericht op groenteteelt, terwijl we in Utrecht ook veel koeien hebben die melk en vlees geven. Als je een plan maakt voor alleen maar groente op het gemeentehuis, komt dat in het buitengebied een beetje vreemd over. Je zou het totale aanbod een plek moeten geven.'

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer