Extensivering kost melkveehouder veel geld

Extensiveren van de bedrijfsvoering kost melkveehouders behoorlijk wat geld. Dat blijkt uit een vergelijking van de bedrijfsresultaten tussen extensieve en intensieve bedrijven door PPP-Agro Advies. Het economisch rendement van extensieve bedrijven ligt namelijk flink lager dan menigeen denkt.

Extensivering+kost+melkveehouder+veel+geld
© Persbureau Noordoost

PPP-Agro Advies analyseerde voor het onderzoek de bedrijfsresultaten van hun klanten en vergeleek de 25 procent bedrijven met de laagste melkproductie per hectare met de 25 procent bedrijven met de hoogste melkproductie.

Volgens het onderzoeksbureau houdt de intensieve groep boeren 30.000 euro per vaste arbeidskracht meer over dan hun extensieve collega's. Dat komt omdat extensievere bedrijven hogere kosten hebben voor arbeid, mechanisatie, grond en gebouwen.


Hogere opbrengst

Volgens adviseur economie en strategie Klaas de Jong van PPP-Agro Advies worden die hogere kosten nu niet goedgemaakt door een hogere opbrengst voor melk, vlees of subsidies vanuit natuurbeheer.

'Al zijn er best extensieve bedrijven die een goede boterham verdienen. Maar dan moet je qua natuurbeheer wel alles uit de kast halen en je technische resultaten op orde hebben. En dat vergt veel vakmanschap en ondernemerschap.'


Extra ondersteuning

De Jong maakt zich zorgen over het financiële toekomstperspectief van de melkveehouderij. 'Landbouwminister Carola Schouten wil toe naar kringlooplandbouw. Een veel genoemde ontwikkelrichting is extensivering, ook omdat men daardoor de milieudoelstellingen wil halen.'

Volgens De Jong zal de overheid wanneer zij de landbouw wil extensiveren en gelijktijdig de economische positie van de boeren wil behouden of verbeteren, met extra structurele ondersteuning moeten helpen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer