Kabinet trekt miljoenen uit voor schoner boeren

Het kabinet reserveert de komende jaren 175 miljoen euro om boeren schoner te laten boeren. Met subsidieregelingen en een investeringsfonds moeten boeren en tuinders de overstap maken naar kringlooplandbouw. Op die manier moet ook de stikstofuitstoot en -neerslag omlaag worden gebracht.

Kabinet+trekt+miljoenen+uit+voor+schoner+boeren
© Dirk Hol

Dat heeft landbouwminister Carola Schouten meegedeeld aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw had al eerder toegezegd met een 'omschakelfonds' te komen, maar omdat er nu een reeks verschillende regelingen in het leven is geroepen, gaat het volgens haar om een 'omschakelprogramma'.

Dat is een aanvulling op de regelingen die al bestaan of in ontwikkeling zijn. Dat zijn bijvoorbeeld regelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, het programma Innovatie op het boerenerf of andere maatregelen in het kader van de stikstofproblematiek, zoals de landelijke beëindigingsregeling.


Investeringsfonds

Een belangrijk onderdeel is wel een investeringsfonds dat wordt opgericht. Hieruit kunnen boeren een lening afsluiten. Mocht het bedrijf omvallen, dan moet het kabinet als schuldeiser achter in de rij aansluiten. Banken die ook een lening aan de boer hebben verstrekt, krijgen als eerste hun geld terug. Het kabinet hoopt er zo voor te zorgen dat financiële bedrijven minder huiverig zijn om geld te lenen aan de boer.


Dit jaar wordt hier nog 10 miljoen euro voor vrij gemaakt, volgend jaar gaat het om 65 miljoen euro, in 2022 en 2023 om 50 miljoen euro. Omdat het om leningen gaat, verwacht Schouten het grootste deel wel terug te krijgen.


Proefboerderijen

Ook kunnen boeren een subsidie aanvragen voor het opstellen van plannen om de omslag te maken. Daarnaast komt er subsidie voor proefboerderijen en 'voorbeeldboeren' die hun bedrijf alvast verduurzamen en hun ervaringen en kennis actief delen met collega's in de buurt.

'Agrarische ondernemers leren het meest van elkaar', aldus Schouten. Voor deze twee subsidies reserveert het kabinet respectievelijk 1,9 en 1,7 miljoen euro van het totaal. De subsidie is beschikbaar voor 2021, 2022 en 2023.


Kasstroomdip

Verder staat het kabinet garant voor bepaalde leningen die bedrijven nodig hebben in de overstapperiode. Omdat boeren in die periode vaak minder inkomsten hebben en hogere kosten maken, gaat de omslag naar groene landbouw 'vrijwel altijd gepaard met een voorzienbare dip in de kasstroom'. Leningen zijn in die periode vaak broodnodig. De overheid staat daarom garant voor leningen die het boerenbedrijf, in principe bij zijn vaste bank, afsluit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer