Subsidieregeling om te leren over duurzame landbouw start

Boeren en tuinders kunnen vanaf 30 november een beroep doen op de Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe). Met een voucher van 1.500 euro of projectsubsidie zijn de kosten om te leren over duurzamere landbouw te verlagen.

Subsidieregeling+om+te+leren+over+duurzame+landbouw+start
© Twan Wiermans

Boeren en tuinders, agrarisch adviseurs en groepen kunnen zich aanmelden via het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voor de Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering en educatie. Toekenning gebeurt op volgorde van aanmelding.

Agrarisch ondernemers die hun bedrijf willen verduurzamen, kunnen individueel een voucher aanvragen voor het volgen van cursussen of het inwinnen van advies. Het kan gaan om een-op-eenadvies van BAS-registreerde bedrijfsadviseurs of om duurzaamheidsadvies tijdens bijeenkomsten als studiegroep met maximaal vijftien collega's. Bundeling van de individuele vouchers voor een groep is mogelijk.

Gratis advies over kringlooplandbouw kan onder meer worden benut voor diverse vormen van precisielandbouw. Voorbeelden zijn het verminderen van stalemissies of het beperken van de fosfaatuitscheiding door voermaatregelen.


Ondernemersvaardigheden

Bij duurzaam ondernemerschap kan het gaan over de persoonlijke ontwikkeling zoals het vergroten van ondernemersvaardigheden.


De voucher kan ook worden ingezet voor advies en begeleiding bij samenwerking tussen bedrijven of het starten of overnemen van een agrarisch bedrijf,een haalbaarheidsonderzoek, overnameplan of het bespreken van specifieke onderwerpen met een expert.


Bedrijfsadviseurs

Bedrijfsadviseurs van agrarisch ondernemers kunnen zich ook aanmelden voor een voucher. Met subsidie kunnen ze de bijvoorbeeld de opleiding tot stikstofcoach volgen. Daarmee kunnen ze ondernemers verder helpen bij het verduurzamen van hun bedrijf.

Groepen agrariërs die samen een project opzetten gericht op een duurzamere landbouw, zijn ook doelgroep van de Sabe-regeling. Samen en van elkaar leren over het verminderen van de stikstofuitstoot kan subsidie krijgen. Als dit wordt toegekend, is maximaal 80 procent van de projectkosten vergoed te krijgen tot een maximum van 200.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer