Flevoland+mist+aanpassing+regels+circulaire+landbouw
Nieuws
© Flevolands Agrarisch Collectief

Flevoland mist aanpassing regels circulaire landbouw

Het Flevolandse provinciebestuur vindt dat de huidige wet- en regelgeving initiatieven in de landbouw om meer circulair te produceren frustreert. Gedeputeerde Cora Smelik (Duurzaamheid) wil met het rijk in overleg om te kijken wat er kan worden aangepast.

Smelik noemde op een symposium van Platform Circulair Flevoland het voorbeeld van de verwerking van bermmaaisel tot bodemverbeteraar. Dat mag nu nog tot maximaal 5 kilometer van elkaar gebeuren, maar die afstand is in haar ogen gewoon te klein.

'Het is niet meer van deze tijd. Ga bij het vaststellen van dit soort regels uit van kijken hoe het wel kan. We moeten de geest van de wet- en regelgeving behouden, maar de belemmeringen weghalen die sommige regels opwerpen.'


Proeftuinen

De regionale omgevingsdiensten kunnen daar volgens Smelik een goede rol in spelen. Flevoland is een van de proeftuinen voor circulaire landbouw, benadrukte de gedeputeerde. 'Er moet dan wel ruimte zijn om te experimenteren.'

Haar collega Jan-Nico Appelman (Landbouw) wees erop dat er veel kennis aanweizig is in Flevoland rond circulaire landbouw. 'Er zijn hier veel aanknopingspunten te vinden, zoals strokenteelt, ketenverkorting en het opzoeken van de consument door de producent.'


Niet remmen

Als het aan Appelman ligt, moet de overheid niet remmen, maar aanjagen en agenderen. Dat kan bijvoorbeeld door te investeren in innovatie. Als voorbeeld noemde hij de Boerderij van de Toekomst op Aeres Hogeschool in Dronten. 'Daar blijkt wel dat kringlooplandbouw niet iets nostalgisch is.'

Volgens lector nieuwe businessmodellen Pieter Jelle Beers van Aeres Hogeschool moet de overheid de randvoorwaarden voor de productie van overmorgen, morgen al regelen. 'En dat betekent meer doen dan alleen experimenteerruimte bieden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer