Wereldhandel opgeveerd, maar zorgen om voedselzekerheid

De wereldwijde goederenhandel is op weg om te herstellen van de coronapandemie, meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Tegelijkertijd uit de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties haar zorgen over de voedselzekerheid. Er moet meer worden geïnvesteerd in de productieverhoging van de landbouw.

De goederenhandel van de G20-landen, de twintig belangrijkste economieën, is in het derde kwartaal flink opgeveerd van de eerdere klappen door de coronacrisis, meldt de OESO. De handel is echter nog niet volledig hersteld van de pandemie en de lockdowns.

De export van de landen van de G20, met bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Japan plus de Europese Unie, steeg in doorsnee 21,6 procent in vergelijking met het tweede kwartaal. De import klom ruim 18 procent. Vooral in Noord-Amerika en Europa was een flink herstel van de handelsvolumes te zien.


De OESO zegt wel dat de goederenhandel nog altijd ongeveer 5 procent lager ligt dan in het vierde kwartaal van 2019, voordat de virusuitbraak echt toesloeg in de wereld. Ten opzichte van het recordniveau aan goederenhandel dat in het derde kwartaal in 2018 werd bereikt, gaat het om een min van bijna 10 procent.


Tweede golf

De organisatie stelt verder dat voorlopige cijfers over oktober erop wijzen dat de wereldhandel weer onder druk lijkt te staan door de tweede coronagolf en de herinvoering van lockdown-maatregelen in veel landen.

Voor China zijn de handelsniveaus inmiddels wel weer helemaal hersteld van de crisis, aldus de OESO. China zag de export in het derde kwartaal zelfs naar een recordniveau stijgen, geholpen door een sterke uitvoer van persoonlijke beschermingsproducten tegen corona, zoals mond- en gezichtsmaskers.


De leiders van de G20-landen maakte deze week na een online conferentie bekend dat zij zich gaan verbinden aan het zekerstellen van de wereldwijde voedselzekerheid. Ze erkenden dat er een 'aanzienlijke toename van verantwoorde investeringen in landbouw- en voedselsystemen nodig zijn om de wereldbevolking te voeden'.


Investeren in digitale innovatie

Directeur-generaal Qu Dongyu van de FAO drong er bij de G20-leden op aan om de productiviteit van de landbouwbedrijven te verhogen door te investeren in digitale innovatie. Hij vroeg te 'voorkomen dat deze gezondheidscrisis een wereldwijde voedselcrisis wordt'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer