Claas boekt lichte omzetstijging in onzekere markt

Machinefabrikant Claas heeft een redelijk goed jaar achter de rug. De omzet van het concern steeg licht tot ruim 3,8 miljard euro. In thuisland Duitsland vielen de resultaten tegen.

Claas+boekt+lichte+omzetstijging+in+onzekere+markt
© Claas

Het resultaat voor belastingen daalde in 2019 tot 136 miljoen euro. Het jaar daarvoor was dit 226 miljoen euro. Buiten Europa was de situatie gemengd, met een totale omzetdaling van jaar op jaar.

'Ondanks de verwachte daling van de inkomsten hebben we het bedrijf op koers gehouden en systematisch geïnvesteerd in de verdere digitalisering en de uitbreiding van onze marktposities', zegt Thomas Böck, CEO van de Claas Group.

Weersomstandigheden

De omzet in Frankrijk en de rest van West-Europa is aanzienlijk gestegen. In Oost-Europa bleef de kernactiviteit zich goed ontwikkelen, terwijl de omzet in Duitsland daalde als gevolg van de weersomstandigheden.

In de toekomst zullen boeren hun gehele machinepark via één interface kunnen bekijken, ongeacht of de apparatuur door Claas, John Deere of CNH Industrial is gemaakt

Thomas Böck, CEO Claas Group

Investeringen in onderzoek en ontwikkeling bereikten een nieuw record met 244 miljoen euro. In 2018 was dit 233 miljoen euro. In 2019 resulteerden de vaak complexe projecten in een reeks belangrijke nieuwe productlanceringen.

Oogstproductiviteit

De nieuwe Lexion maaidorser die in de zomer is geïntroduceerd, is populair in de markt. Volgens Claas komt dit door een goede synthese van mechanica en software.

Pre-launch machines die door boeren over de hele wereld zijn gebruikt, hebben aangetoond dat de nieuwe Lexion de oogstproductiviteit aanzienlijk kan verhogen.

Merkonafhankelijk

Op de beurs Agritechnica in Hannover onthulde Claas de Axion Terra Trac half-rupstrekker met volledige vering. Het rupssysteem, dat al in gebruik is in maaidorsmachines en veldhakselaars, beschermt de grond en biedt beter comfort door zijn grote voetafdruk.

Ook werd DataConnect geïntroduceerd, de eerste fabrikantonafhankelijke cloud-to-cloudoplossing. In de toekomst zullen boeren hun gehele machinepark via één interface kunnen bekijken, ongeacht of de apparatuur door Claas, John Deere of CNH Industrial is gemaakt.

'We creëren nieuwe digitale normen buiten de bedrijfsgrenzen en bevestigen daarmee de rol van landbouwmachines als motor van innovatie', stelt Böck.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer