Copa%2DCogeca%3A+%27Tweede+coronagolf+treft+verzwakte+sectoren%27
Nieuws
© Dirk Hol

Copa-Cogeca: 'Tweede coronagolf treft verzwakte sectoren'

De tweede coronagolf brengt extra schade toe aan sectoren die nog kampen met de gevolgen van de eerste lockdown. Boerenorganisatie Copa-Cogeca vraagt de Europese Commissie die bedrijven alsnog te steunen.

De agrarische bedrijfstakken die het momenteel zwaar hebben zijn onder meer de wijnboeren, vleesproducenten en sierteelt. De tweede lockdown in veel landen heeft hun kansen op herstel van de eerste coronagolf doen slinken, stelt de Europese landbouwlobby waarvan ook LTO Nederland lid is.


Er is tevredenheid over de getroffen maatregelen om de Europese handel op gang te houden, zoals de green lanes voor vrij voedseltransport, het reizen van seizoensarbeiders en steunpakketten. Maar er zijn sectoren die nog geen hulp kregen, maar wel getroffen worden door het veranderende consumptiepatroon vanwege de coronapandemie. Door de sluiting van de horeca blijven bijvoorbeeld veel premium producten onverkocht.

De in Brussel gevestigde boerenkoepel dringt bij de commissie aan op actie. 'Er moet voldoende steun worden verleend en die moet van buiten het budget van het Gemeenschappelijke Lanbouwbeleid komen.'

Voor de varkensvleesmarkt, die naast corona ook last heeft van de Afrikaanse Varkenspest en handelsgeschillen worden alternatieve maatregelen gevraagd. Copa-Cogeca denkt daarbij ook aan noodslachtingen. Daarnaast moet de Europese Unie er bij handelspartners op aandringen dat ze geen onterechte corona-barrières opwerpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer