OESO: 'Coronavirus zet rem op groei wereldeconomie'

De uitbraak en verspreiding van het coronavirus zal de groei van de wereldeconomie remmen. In een nieuw rapport spreekt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van een negatief effect van 0,5 procentpunt.

OESO%3A+%27Coronavirus+zet+rem+op+groei+wereldeconomie%27
© IPM

De internationale economische denktank gaat ervan uit dat de epidemie in China in het eerste kwartaal van dit jaar piekt en dat de verspreiding in andere landen beperkt zal blijven. In het eerste kwartaal van dit jaar zou de wereldeconomie daardoor zelfs kunnen krimpen.

De OESO raamde in november vorig jaar de wereldwijde economische groei voor 2020 op 2,9 procent. Dat werd toen door deze organisatie al als zwak bestempeld. Nu wordt uitgegaan van 2,4 procent. De denktank stelt dat het virus het vertrouwen in de financiële markten heeft geschaad. Ook zit het de reissector en de leveringsketens van bedrijven dwars.

China, Japan, Zuid-Korea en Australië zwaar geraakt

Voor alle G20-landen worden groeiramingen neerwaarts bijgesteld. Vooral landen die qua bedrijvigheid sterk verbonden zijn met China, zoals Japan, Zuid-Korea en Australië, worden hard geraakt.

De economie kan in 2021 waarschijnlijk weer wat sneller groeien. De denktank rekent voor volgend jaar op een groei van 3,25 procent. Ook hier gaat de OESO uit van een scenario waarbij het virus binnenkort piekt en het consumentenvertrouwen volledig herstelt, geholpen ook door stimuleringsmaatregelen van overheden.


Als de bestrijding van het coronavirus niet zo eenvoudig blijkt te zijn, kan dat voor meer vertraging zorgen. Het negatieve effect op de groei van de uitbraak komt dan uit op 1,5 procentpunt, waardoor de wereldeconomie met maar 1,4 procent zal groeien. In dat scenario stelt de OESO zich een brede verspreiding voor in Azië, Europa en de Verenigde Staten.

ABN Amro ziet dat het coronavirus de prijzen op de grondstoffenmarkt onder druk zet. Vooral de graanmarkten (tarwe, mais en sojabonen) worden geraakt. Veel meer dan de agrarische grondstoffen, zoals koffie, cacao en suiker. De laatste drie staan meer onder invloed van het weer, overheidsbeleid en aanbodontwikkelingen. Maar deze markten zijn zeker niet immuun voor het virus. Zodra het coronavirus langer aanhoudt, gaat dit de vraag naar deze grondstoffen op den duur ook treffen. Maar wel in mindere mate dan de overige grondstoffen.

Virus indammen

De Nederlandse regering blijft zich voorlopig richten op het indammen van het coronavirus. Mocht het toch fors verder om zich heen grijpen, dan liggen er maatregelen klaar voor een volgende stap. Dit zegt premier Mark Rutte na crisisberaad met betrokken ministers tegen het ANP.

Nederland telt inmiddels 24 mensen die met het virus zijn besmet. Dat kan de komende uren en dagen verder oplopen, zegt Rutte. Als de aantallen sterk groeien, kan een volgende fase aanbreken. Voor verdere maatregelen worden nu voorbereidingen getroffen.

De premier durft niet te zeggen dat Nederland de uitbraak onder controle heeft. Zover is het volgens hem pas als er geen nieuwe patiënten meer bijkomen.

Evenementen cancelen

Het afgelasten van evenementen, zoals in sommige andere landen gebeurt, vindt het kabinet voorlopig niet nodig. Rutte zegt dat het niet zinvol is. 'En kinderen gaan gewoon naar school toe.'

Ondanks het advies van de premier nemen organisatoren wel het besluit om evenementen te schrappen. Zo gaan de vakbeurzen Duurzaam Verwarmd en Solar Solutions International, die half maart zouden plaatsvinden, niet door. Laatstgenoemde is de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa. Deze wordt verplaatst naar maandag 7 tot en met woensdag 9 september 2020. De organisatie achter de Bouw en Agri Vakdagen 2020 verplaatst de vakbeurs naar het najaar. Deze zou aanvankelijk op 18 maart van start gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer