Biologische landbouw groeit wereldwijd naar 71,5 miljoen hectare

De biologische landbouw groeide in 2018 wereldwijd 2 miljoen hectare. Dat jaar boekte daarmee een record binnen de biologische sector.

Biologische+landbouw+groeit+wereldwijd+naar+71%2C5+miljoen+hectare
© Twan Wiermans

De biologische detailhandel bereikte tevens een record, hoorden bezoekers van de Biofach, de internationale vakbeurs voor biologische voeding. De wereldwijde afzetmarkt voor bio-producten passeerde de grens van 92 miljard euro.

Op de beursvloer werd deze week de studie 'The World of Organic Agriculture' van de Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL) en International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) gepresenteerd. Die bevat gegevens uit 186 landen.

Areaal

Eind 2018 telde de biologische landbouw wereldwijd 71,5 miljoen hectare. Daarmee groeide biologische landbouw wereldwijd met 2 miljoen hectare (2,9 procent) ten opzichte van 2017. Het biologische aandeel is op alle continenten toegenomen.

Het biologische areaal is op alle continenten toegenomen

Australië heeft het grootste biologische landbouwareaal (35,7 miljoen hectare), gevolgd door Argentinië (3,6 miljoen hectare). Vanwege het grote areaal biologische landbouwgrond in Australië bevindt de helft van de wereldwijde biologische landbouwgrond zich in Oceanië (36,0 miljoen hectare).

Voorlopers

Europa heeft het op een na grootste gebied (15,6 miljoen hectare), gevolgd door Latijns-Amerika (8 miljoen hectare). Ondanks dat het wereldwijde biologisch aandeel op de totale landbouwgrond 1,5 procent bedraagt, hebben veel landen een groter aandeel. Liechtenstein (38,5 procent) en Oostenrijk (24,7 procent) zijn onder meer voorlopers. Met 2,2 miljoen hectare (9,6 procent) blijft Spanje het land met het grootste biologisch oppervlakte in hectare.

Nederland blijft in dit rapport met cijfers van 2018 op 3,1 procent hangen, met een landbouwareaal van 69.000 hectare. Daarmee blijven wij flink achter op andere Europese landen. Een van de mogelijke oorzaken hiervoor is het ontbreken van stimuleringsbeleid en streefcijfers voor klimaatvriendelijke landbouw vanuit de overheid. Met de komst van de Green Deal hoopt Bionext, brancheorganisatie van de biologische sector, dat hier verandering in komt.

100 miljard dollar

Marktonderzoeksbureau Ecovia Intelligence schat dat de biologische voedingsmarkt wereldwijd voor het eerst boven de 100 miljard dollar ( 92 miljard euro) uitkomt. De Verenigde Staten is met 40,6 miljard euro aan bestedingen marktleider in bio, gevolgd door Duitsland (10,9 miljard euro) en Frankrijk (9,1 miljard euro). Daarmee groeide de Franse biologische markt met meer dan 15 procent.

Marktaandeel

Denemarken had het hoogste biologische marktaandeel met 11,5 procent van de totale voedselmarkt. Deense en Zwitserse consumenten gaven in 2018 het meest uit aan biologisch voeding (312 euro per inwoner). Er werden in 2018 in totaal 2,8 miljoen biologische producten geteld.

India heeft meeste aantal producenten (1.149.000), gevolgd door Oeganda (210.000) en Ethiopië (204.000). In Nederland zijn er 3.115 biologisch gecertificeerde bedrijven in de handel, verwerking, import en opslag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
Meer weer