Vleesvervanger kampt met grondstoffentekort

De vraag naar vleesvervangers groeit zo hard, dat fabrikanten bang zijn voor een tekort aan plantaardige grondstoffen.

Vleesvervanger+kampt+met+grondstoffentekort
© René Eijsink

Gebrek aan capaciteit en schaarste aan grondstoffen drijven de prijzen van soja-eiwitten en andere ingrediënten op. Fabrikanten van vleesvervangers breiden hun productiefaciliteiten in rap tempo uit, maar vragen zich af of ze de markt kunnen bijhouden.

Atze Jan van der Goot, hoogleraar eiwitstructurering en duurzaamheid aan de WUR, zegt in het FD van zaterdag dat slechts een handvol producenten deze belangrijke eiwitten uit soja, erwten of granen kan halen.

Prijsopdrijving

Dit 'sourcen' gebeurt met behulp van enorme installaties. Maar deze groeien naar hun maximale capaciteit, zien marktkenners. Uitbreiding vergt enorme investeringen. De financiering er van is echter lastig, omdat er voor toekomstige vraag moet worden gebouwd. De run op plantaardige grondstoffen drijft nu al de prijzen op, zien fabrikanten en chemiebedrijven.

'De run op plantaardige grondstoffen drijft nu al de prijzen op, zien fabrikanten en chemiebedrijven'

De verkoop van vleesvervangers is een niche, maar groeit hard. Wereldwijd stijgt de omzet van vleesvervangers over tien jaar naar 140 miljard dollar, ruim 125 miljoen euro, voorspelt zakenbank Barclays. Dat is een vertienvoudiging van de huidige omvang. In Nederland groeit de markt dit jaar met tien procent voorziet ABN Amro. Meer dan de helft van de Nederlanders eet meerdere keren per week vegetarisch.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
 • Zondag
  33° / 18°
  0 %
Meer weer