Corona toont noodzaak versnelling innovatie aan

De coronapandemie heeft de zwakke schakels in de voedselketen blootgelegd. De landbouw moet daarom veerkrachtiger worden om de volgende crisis, die van de klimaatverandering, beter te doorstaan.

Corona+toont+noodzaak+versnelling+innovatie+aan
© Haijo Dodde

Deze conclusie valt te noteren na het webinar dat Syngenta dinsdag organiseerde. Tijdens de online conferentie presenteerde ceo Erik Fyrwald van de Syngenta Group het nieuwe Good Growth Plan van het biotechnologieconcern.


Overal hebben telers te maken gehad met een ongeëvenaarde omwenteling als gevolg van de Covid- 19-pandemie. Uit een afzonderlijk onderzoek onder Europese telers gaf 46 procent aan dat hun bedrijven aanzienlijk zijn getroffen door de coronaviruspandemie. 53 procent ziet in de klimaatverandering nog steeds een urgenter probleem en 63 procent was het ermee eens dat klimaatverandering de komende vijf jaar een grotere impact op hun bedrijf zal hebben dan Covid-19.

Onderzoeksbureau Ipsos MORI hield op verzoek van Syngenta een wereldwijd onderzoek onder grootschalige telers in de VS, Frankrijk, China, Brazilië, India en Afrika. Daaruit blijkt dat 72 procent van de boeren in die regio’s zich zorgen maakt over de impact die klimaatverandering zal hebben op gewasopbrengsten, diergezondheid en hun vermogen om zaken te doen gedurende de komende vijf jaar


Herstel voor boeren

Erik Fyrwald, Chief Executive Officer bij de Syngenta Group: ‘De coronaviruspandemie heeft de kwetsbaarheid van het landbouwecosysteem aan het licht gebracht. Net als een pandemie, is klimaatverandering een enorme bedreiging die we moeten aanpakken voordat het te laat is. Nu de economie en de landbouw weer gaan opbouwen met de geleidelijke versoepelingen van de Covid-19-beperkingen, moeten we een herstel voor boeren ondersteunen waarbij we de strijd tegen klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit centraal stellen.’

EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski toonde zich tijdens het webinar trots op de Europese boeren die voor voedselzekerheid zorgen tijdens de coronapandemie. Hij stelt dat de transitie naar een duurzaam landbouwsysteem noodzakelijk is om ten tijde van de klimaatverandering voor voldoende voedsel te zorgen.

Boeren en tuinders moeten dan ook beschermd worden tegen de klimaatverandering, zegt Wojciechowski. ‘En dat is een grote uitdaging. In 2050 hebben we 50 procent meer voedsel nodig. Nu hebben Europese boeren vaak moeite om van hun producten af te komen. In de toekomst zal dat veranderen.’


4 miljoen boeren verloren

Tussen 2005 en 2015 verloor de Europese Unie 4 miljoen boeren. Dat waren vooral klein en middelgrote boerenbedrijven. Juist die categorie agrariërs moeten worden beschermd, zegt de landbouwcommissaris. Hij acht deze bedrijven onmisbaar voor de beoogde groei van het biologische areaal naar 25 procent in 2030.

‘We moeten de financiële instrumenten vinden om de organische productie en afzetmarkt verder te ontwikkelen. In Oostenrijk heeft biologisch zich al ver ontwikkeld en dat heeft geen bedreiging voor de voedselzekerheid opgeleverd.’

Wojciechowski verwacht ook dat bij een weerbaarder landbouwsysteem meer op de eigen regio gericht zal zijn. ‘Het wereldwijd verslepen van miljarden tonnen veevoer en voedsel is niet goed voor de voedselzekerheid. We moeten naar meer lokale productie en consumptie. Een meer diverse land- en tuinbouw is daarbij een belangrijke voorwaarde.’


Waarschuwing tegen bureaucraten

Tassos Haniotis, directeur strategie bij het Europese ministerie van Landbouw kwam tijdens het webinar met een waarschuwing. Volgens hem zullen ‘boeren nooit gaan doen wat bureaucraten zeggen dat ze moeten doen’.

‘Boeren doen wat ze andere boeren zien doen’, zegt Haniotis die daarbij benadrukt hoe belangrijk het is dat besluiten worden genomen op basis van betrouwbare en transparante onderzoeken, data en cijfers. ‘Ik ben opgegroeid in een tijd dat we veel vertrouwen hadden in overheidsinstanties. Dat vertrouwen moeten we terugwinnen anders gaan we onze doelen niet halen.’


In het nieuwe Good Growth Plan zet Syngenta Group zich in om tegen 2025 2 miljard dollar te investeren in duurzame landbouw en om jaarlijks twee technologische doorbraken op de markt te brengen. Het plan richt zich op he versnellen van innovatie voor boeren en natuur, streven naar CO2-neutrale landbouw, mensen helpen veilig en gezond te blijven en een betere samenwerking met andere organisaties om de impact te vergroten.

Syngenta zelf heeft zich als doel gesteld om de CO2 uitstoot van haar activiteiten tegen 2030 met 50 procent te verminderen om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te ondersteunen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer