Schouten: 'Provincie aan zet bij gevaarlijke wolf'

Wanneer een wolf gevaarlijk gedrag vertoont richting mensen, dan is het aan de provincies om het bevoegd gezag om in te grijpen. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

Schouten%3A+%27Provincie+aan+zet+bij+gevaarlijke+wolf%27
© Pixabay

De bewindsvrouw reageert daarmee op Kamervragen van CDA-Kamerlid Maurits von Martels. Die had de vragen gesteld naar aanleiding van de vele aanvallen op schapen en andere dieren in de veehouderij.


'De gezamenlijk provincies hebben criteria bepaald voor het ingrijpen bij wolven in bepaalde ongewenste situaties, zoals aanvallen van goed beschermd vee en zodra de openbare veiligheid in het geding komt, bijvoorbeeld als een wolf gevaarlijk gedrag vertoont richting mensen. Het desbetreffende bevoegd gezag kan indien nodig optreden. Dit is uitgewerkt in het Interprovinciaal wolvenplan', aldus Schouten.

De minister schrijft verder dat zij samenwerkt met de Duitse deelstaat Nedersaksen. Om te leren van de ervaringen die daar zijn opgedaan met de wolven. 'Ook in de verdere ontwikkeling van het wolvenplan zullen de provincies en ik de ervaringen met de aanpak van Nedersaksen op merites beoordelen en, waar aan de orde, verder benutten.'


Geen bedreiging Natura 2000

De bewindsvrouw vindt dat de terugkeer van de wolf geen bedreiging is voor de instandhouding van kwetsbare fauna in Natura 2000-gebieden. Volgens haar dragen grote predatoren als de wolf bij aan de diversiteit van het ecosysteem.

'Er zijn geen aanwijzingen dat de aanwezigheid van de wolf het behalen en behouden van instandhoudingsdoelen en de natuurlijke habitats bedreigt. Wel kan er op lokaal niveau door een toppredator misschien een tijdelijke disbalans ontstaan in een ecosysteem, maar die dynamiek is de natuur eigen. Gezien de tijdelijke aard daarvan is het treffen van passende maatregelen in dat kader nu niet aan de orde', aldus Schouten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
 • Zondag
  33° / 18°
  0 %
Meer weer