Aanpak antibiotica varkenshouderij per 1 januari 2021 in IKB's

Een plan van aanpak om het antibioticagebruik op rode bedrijven te verlagen, wordt per 1 januari 2021 opgenomen in de IKB's. Groene bedrijven worden op deze manier 'met rust gelaten' en rode bedrijven krijgen handvatten om aan de slag te gaan, motiveert de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) de stap.

Aanpak+antibiotica+varkenshouderij+per+1+januari+2021+in+IKB%27s
© Archief

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij daalde de afgelopen jaren met 61 procent. Ongeveer 75 procent van alle Nederlandse varkensbedrijven bevindt zich in het groene streefgebied van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). De andere bedrijven zitten in het oranje aandachtsgebied of rode actiegebied.

Voor deze bedrijven komen POV, dierenartsen en voeradviseurs nu met een gezamenlijk plan, waarover de POV op woensdag 25 november de achterban informeerde. De aanpak heeft een aantal voordelen. De POV geeft aan dat er geen nieuwe maatregelen komen voor groene bedrijven, de varkenshouder zelf aan het roer blijft bij de maatregelen die moeten worden genomen en er maatwerk per bedrijf mogelijk is.


Huidige situatie

Het plan wordt per 1 januari opgenomen in de IKB's. Op dit moment moeten bedrijven in het rode actiegebied twee keer per jaar een aanvullend bedrijfsgezondheidsplan (BGP) opstellen, samen met de bedrijfsdierenarts. De IKB's schrijven deze bedrijven aan en controleren of de aanvullende BGP's daadwerkelijk worden gemaakt.


Vanaf 1 januari 2021 schrijven de IKB's rode bedrijven nog maar één keer per jaar aan, jaarlijks rond februari. Het antibioticagebruik wordt berekend op basis van het voorgaande kalenderjaar. Vervolgens treedt een stappenplan in werking dat in totaal vier jaar beslaat.


Eerste drie jaar

In het eerste jaar dat een bedrijf 'rood' staat, maakt de varkenshouder samen met de bedrijfseigen dierenarts een aanvullend BGP. In het tweede jaar stelt hij een adviesteam samen dat ten minste bestaat uit een varkensdierenarts en een externe bedrijfsadviseur, bij voorkeur de voeradviseur. Het team komt drie keer in één jaar bij elkaar en rapporteert hierover.

Bevindt het bedrijf zich na drie jaar nog in het rode actiegebied, dan stelt de varkenshouder een expertteam samen. Dit team bestaat naast de deelnemers van het adviesteam uit een onafhankelijke procesbegeleider. Het team komt drie keer in één jaar bij elkaar en rapporteert hierover.

Bedrijven die op 1 januari 2021 al twee jaar achter elkaar (2019 en 2020) rood scoren op de actielijst, stellen in 2021 al een adviesteam samen. Vanaf 1 januari 2022 wordt voor deze bedrijven stap 3 uitgevoerd en moeten bedrijven die drie jaar achter elkaar rood zijn (2019, 2020 en 2021), een expertteam samenstellen.


Aanvullend BGP

Voor bedrijven die vier jaar of langer in het rode gebied zitten, wordt maatwerk per bedrijf geleverd, waarbij uiteindelijk schorsing van IKB tot de mogelijkheden behoort. Voor 1 april moet het aanvullend BGP of het eerste verslag van het advies-/expertteam gereed zijn. Meer informatie over werkwijze, voorwaarden en de onafhankelijke procesbegeleider is te vinden op de website van de POV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer