IKB+ei+vraagt+aandacht+voor+colistinegebruik
Nieuws
© Niek

IKB ei vraagt aandacht voor colistinegebruik

Kwaliteitszorgsysteem IKB ei vraagt in een nieuwsbrief aandacht voor het gebruikt van de werkzame stof colistine in de legsector. Het antibioticagebruik is volgens IKB ei laag, maar 68 procent van het antibioticagebruik bij leghennen is met middelen met colistine.

Colistine wordt vooral ingezet bij E.coli-infecties Het is volgens het kwaliteitszorgsysteem belangrijk om het colistinegebruik in de legsector verder terug te dringen. Het tweede keus middel wordt bij mensen als laatste redmiddel ingezet bij patiënten met ernstige infecties met multiresistente bacteriën. De Nederlandse overheid en de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit dringen aan op een verlaging van het gebruik in de leg- en varkenssector om risico’s voor de volksgezondheid te beperken.

Begin oktober heeft elke legpluimveehouder van ketenorganisatie AVINED een rapportage ontvangen over het actuele antibioticagebruik op het bedrijf. Volgens IKB ei is het zinvol om de inzet van het middel met de dierenarts of andere adviseurs te bespreken. Met hen kan de leghennehouder zoeken naar alternatieven. Het gebruik van colistine is bij leghennen hoog in vergelijking met de andere (pluim)veehouderijsectoren. Ook bij vermeerderingsdieren wordt het middel soms ingezet.


Dierenartsen

AVINED is in gesprek met dierenartsen en vertegenwoordigers uit de legsector om te kijken welke mogelijkheden er zijn om op een verantwoorde manier de verlaging van het colistinegebruik te ondersteunen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de inzet van colistine en de gevolgen hiervan door de Gezondheidsdienst voor Dieren en dierenartsen.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer