Antibioticagebruik in de dierhouderij neemt verder af

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij is in 2019 ten opzichte van 2018 opnieuw afgenomen. Dat laat de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) weten.

Antibioticagebruik+in+de+dierhouderij+neemt+verder+af
© Ruben Meijerink

In de kalver-, varkens-, rundvee- en vleeskuikensector is het gebruik van antibiotica ten opzichte van 2018 gedaald met respectievelijk 11,3 procent, 8,2 procent, 4,9 procent en 2,2 procent. De gegevens over de verkoop van antibiotica laten een daling van 16,1 procent zien, ten opzichte van 2018. De daling ten opzichte van het door de overheid aangewezen referentiejaar 2009 bedraagt nu 69,6 procent. Het gebruik van antibiotica in de kalkoen- en konijnensector noemt de SDa wel hoog.

De SDa schrijft verder dat het gebruik van de voor de volksgezondheid kritische antibiotica, zoals fluorochinolonen en derde en vierde generatie cefalosporinen, in de meeste sectoren onverminderd laag blijft. Het gebruik van de polymyxines (onder meer colistine) ligt onder de norm die het Europees Geneesmiddelenbureau hiervoor heeft opgesteld, maar neemt toe. De SDa doet een beroep op dierenartsen en dierhouders om het gebruik terug te dringen.


Polymyxines

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2019 besloten de polymyxines in te delen bij de groep van de voor de volksgezondheid kritische middelen. De SDa vindt dat voor de polymyxines eenzelfde nulstreefwaarde moet gaan gelden als voor een aantal andere middelen in deze categorie.

De SDa presenteerde vorig jaar voor de diverse sectoren benchmarkwaarden voor aanvaardbaar gebruik. Daarmee kunnen bedrijven hun antibioticagebruik vergelijken met dat van andere bedrijven in de sector. Dit jaar worden de resultaten voor het eerst ten opzichte van deze benchmarkwaarden gepresenteerd.


Nieuwe benchmarksystematiek

In de komende jaren zal aan de hand van deze benchmarkwaarden worden getoetst hoe het gebruik zich ontwikkelt. Het gebruik in de sectoren waar nog geen benchmarkwaarden voor aanvaardbaar gebruik kon worden afgegeven, wordt getoetst aan de reeds in 2018 vastgestelde actiewaarde. Aan de nieuwe benchmarksystematiek voor dierenartsen wordt op dit moment de laatste hand gelegd.

De SDa vraagt extra aandacht voor bedrijven waar een structureel hoog antibioticagebruik is. De sectoren waarvoor de SDa een aanvaardbaar gebruik van antibiotica heeft vastgesteld, werken op dit moment samen met de dierenartsen aan een plan gericht op het terugdringen van antibiotica op deze bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer