POV: 'Waardering voor inzet varkenshouders op zijn plaats'

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij blijft ieder jaar afnemen. In elke diercategorie is in 2019 opnieuw vooruitgang geboekt. 'Ik denk dat een breed publiek geen weet heeft van de inspanningen van ondernemers', zegt POV-bestuurder Mark Vossen.

POV%3A+%27Waardering+voor+inzet+varkenshouders+op+zijn+plaats%27
© Twan Wiermans

Het gebruik van het antibioticum colistine is in 2019 juist toegenomen. Op dierenartsen en veehouders wordt een beroep gedaan om het gebruik terug te dringen. Wat vindt u daarvan?

Ik zou van minister Carola Schouten of de Autoriteit Diergeneesmiddelen graag eens horen dat ze onze inzet waarderen

Mark Vossen, POV-bestuurder

'Eerlijk gezegd schrik ik niet zo van de cijfers. Het is een effectief medicijn dat we mogen inzetten als tweedekeusmiddel met extra beperkingen. We zitten in het gebruik ver onder de norm van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en dat er nu een lichte verhoging is, hoeft nog geen structurele toename te betekenen. We moeten gewoon zuinig omgaan met colistine, net als met andere antibiotica.'


Volgens het SDa-rapport daalde het totale gebruik van antibiotica in de sector met 61 procent in tien jaar tijd.

'Dat is een superprestatie, zeker in het licht van de gestegen productie bij zeugen en vleesvarkens. Ze zeggen weleens: een complimentje kost niets. Nou, dan zou ik van landbouwminister Carola Schouten of de SDa graag eens horen dat ze onze inzet en het resultaat waarderen.'


Betekent een lager antibioticagebruik ook een hogere waardering voor de varkenshouderij?

'Ik denk dat een breed publiek geen weet heeft van de inspanningen van ondernemers. Je ziet wel dat de organisaties die zich tegen de varkenshouderij keren, nu een stok missen om ons mee te slaan.'


Sommige varkenshouders zetten de stap naar antibioticavrij produceren. Een werkwijze om breed uit te rollen?

'Het is een mooi marktconcept en kan een meerprijs betekenen voor deze varkenshouders, maar het is niet aan iedereen in de sector besteed. Antibioticavrij produceren wordt weleens verward met antibioticavrij vlees, terwijl al het vlees dat wordt verkocht, vrij van antibiotica is. Daarnaast is de inzet van diergeneesmiddelen normaal om de diergezondheid en het dierenwelzijn te vergroten, net als bij mensen.'

Wat zijn mogelijkheden om verder te reduceren?

'De SDa en de POV hebben niet de illusie dat we ooit naar een antibioticagebruik van nul kunnen. Dat hoeft ook niet. Zieke dieren moeten behandeld kunnen worden. Je ziet voorlopers en achterblijvers in de aanpak van het gebruik, dus vooral die laatste groep, de rode bedrijven, verdienen de aandacht met begeleidingstrajecten. Door met een helicopterview naar je bedrijf te kijken, kun je vaak al veel laaghangend fruit plukken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer