Benchmark antibioticagebruik dierenartsen in nieuw jasje

Er komt een nieuwe benchmark om het antibioticagebruik door dierenartsen te monitoren. Daarbij ligt de focus op het gemiddeld aantal dagen dat een dier per jaar wordt behandeld met antibiotica. De nieuwe benchmark gaat op 1 januari 2021 in. Als gevolg van een forse daling in het antibioticagebruik door een groot aantal veebedrijven is de huidige benchmark minder geschikt.

Benchmark+antibioticagebruik+dierenartsen+in+nieuw+jasje
© Pixabay

Tot en met dit jaar wordt vooral gekeken naar de bedrijven waar de dierenarts een-op-een actief is en wordt de benchmark gesteld op het aantal van deze bedrijven dat in het actiegebied voor bedrijven valt als het gaat om antibioticagebruik. Bij deze veterinairy benchmarkindicator is het uitgangspunt dat minder dan een op de tien veebedrijven zich in het actiegebied bevindt. De Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) gaat ervan uit dat een dierenarts te veel antibiotica voorschrijft als een op de drie veebedrijven zich in het actiegebied bevindt.

Het antibioticagebruik is flink gereduceerd. Een groot aantal bedrijven gebruikt niet of nauwelijks antibiotica. Hierdoor is de veterinairy benchmarkindicator minder geschikt om dierenartsen te monitoren. De nieuwe benchmark is de Defined Daily Dose Animal per veterinarian per year (DDDAvet). Daarbij is het aantal dagen dat een gemiddeld dier wordt behandeld het uitgangspunt. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal dieren van de klanten van een dierenarts.


Voorschrijfpatroon

De DDDAvet beschrijft zo het voorschrijfpatroon van antibiotica door een dierenarts in een specifieke diersector. De DDDAvet is de som van de behandelbare kilo's die gedurende een jaar zijn voorgeschreven op alle bedrijven waarmee de dierenarts een een-op-eenrelatie heeft, gedeeld door het gemiddeld aantal kilo's dier op al deze bedrijven.

Deze indicator geeft het absolute voorschrijfgedrag per dierenarts weer en geeft inzicht in verschillen in het voorschrijfpatroon van dierenartsen. Het is overigens geen nieuwe indicator. Al enige jaren berekent het SDa-expertpanel de DDDAvet en voegt deze toe aan de jaarlijkse rapportages.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer