Geen gezonde bodem zonder wormen

De wormenkwekerij van Frank Wasse uit het Drentse Beilen loopt goed. Door de toenemende belangstelling voor bodemverbetering en de vermindering van kunstmest steeg in het afgelopen jaar de vraag naar wormen en wormenmest.

Wasse benadrukt meteen dat hij met zijn bedrijf een kleine speler is in Nederland. Maar hij richt zich met zijn wormenkwekerij dan ook meer op bodemverbetering dan op het massaal verkopen van kilo's wormen aan sportvissers.

Na zijn opleiding aan de Tuinbouwschool en een studentenperiode in Groningen, besloot Wasse te starten met de kwekerij. 'Ik heb me van jongs af aan bezig gehouden met plantjes en het bodemleven. En een bodem zonder wormen is in feite een dode bodem. Want wormen spelen een grote rol in de wereld van de schimmels en bacteriën die een gezonde bodem nodig heeft. En de gangenstelsels zorgen voor lucht en waterafvoer.'


Tweeslachtig

Het kweken van regenwormen kent een cyclus van een half jaar. Binnen die periode groeit een cocon uit tot een volwassen en geslachtsrijpe worm. Wormen zijn hermafrodiet, dus tweeslachtig. Maar ze moeten wel paren om voor nageslacht te kunnen zorgen. Wasse zet 5 kilo wormen uit in een bak met aarde en voedsel. Na zo'n vier weken is het voedsel op en kan hij machinaal de wormen scheiden van de grond waar de cocons in zitten.

De kweker is blij dat er binnen de agrarische wereld meer aandacht is voor organische bodemverbetering. Daarnaast geniet hij dagelijks van zijn eigen bedrijf. 'Het is sowieso al fascinerend om al die duizenden wormen bij elkaar te zien. En dat de kleine aanpassingen die je steeds weer doet om de kwekerij zo optimaal mogelijk te laten draaien resultaat hebben. Dat maakt dit werk voor mij zo interessant.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer