'Let op houdbaarheid ontwormingsmiddel schapen'

Schapenhouders moeten aangebroken ontwormingsproducten niet klakkeloos opnieuw gebruiken. De werkzaamheid van het middel kan zijn afgenomen, wat resistentievorming verhoogt.

%27Let+op+houdbaarheid+ontwormingsmiddel+schapen%27
© Richard Heerschap

Dit schrijft dierenarts Karla Westerman in een blog op de website van de Schapendokter. Door blootstelling aan lucht en licht kan de werkzaamheid van een aangebroken flacon ontwormingsmiddel veranderen.

In het ontwormingsproduct zitten namelijk stoffen die helpen om de oplossing zo lang mogelijk stabiel houden. Na openen van de flacon kan de werkzaamheid van het ene product meteen dalen, terwijl een ander middel nog wel tot een jaar na openen goed werkzaam blijft. Volgens Westerman gaat niet elke schapenhouder even zorgvuldig met aangebroken flacons om. 'Er zijn genoeg mensen die denken: baat het niet, dan schaadt het niet.'

Onderdoseren

Wanneer de werkzaamheid van een product is afgenomen, dan ontstaat hetzelfde effect als onderdoseren van het middel: kans op resistentievorming bij wormen. Simpelweg wat meer toedienen van het wormmiddel is geen oplossing, omdat niet bekend is hoeveel meer er dan toegediend moet worden, schrijft Westerman.

Van sommige wormmiddelen, zoals middelen met de werkzame stof Levamisol, is het zelfs gevaarlijk om te veel te geven. Bij iedere keer ontwormen bestaat de kans op resistentieopbouw. 'Zorg dat die kans zo klein mogelijk is door juist te doseren met een middel waarvan de werkzaamheid goed is', aldus de dierenarts.

Bijsluiter

De werkzaamheid na aanbreken van flacons is uitvoerig onderzocht door de fabrikant en is hiermee bewezen. De werkzaamheid na aanbreken staat altijd op de bijsluiter vermeld. Uiteraard is het dan ook van belang om de middelen op de juiste manier te bewaren. In het algemeen geldt: uit de zon, op een koele (niet in de koelkast) en droge plaats.

Houdbaarheid na openen van enkele veel gebruikte wormmiddelen:
• Cydectin: zes maanden na eerste opening;
• Dectomax: zes maanden na eerste opening;
• Endex: één jaar na eerste opening;
• Levacide-injectie: aangebroken flacon direct gebruiken, niet bewaren;
• Zolvix: één jaar na eerste opening.

Tip

Als laatst heeft Westerman nog een tip voor schapenhouders: 'Noteer de datum van eerste opening op de verpakking. En als je medicatie weggooit, breng het dan naar het chemisch afval.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer