Vijf vragen over kosten van resistente wormen

Naar schatting kosten resistente wormen de Europese veesector jaarlijks 38 miljoen euro. Uit Europees onderzoek van het Combatting Anthelmintic Resistance in Ruminants (Combar) blijkt dat dit toeneemt.

Vijf+vragen+over+kosten+van+resistente+wormen
© Bert Hartman

Wat zijn de kosten van dit probleem?

In Nederland worden de kosten van worminfecties geschat op 105 miljoen euro per jaar, terwijl de kosten van resistentie tegen wormmiddelen worden geschat op 1,3 miljoen euro. De jaarlijkse geschatte Europese kosten van worminfecties per sector waren 941 miljoen euro bij melkvee, 423 miljoen euro bij vleesvee, 151 miljoen euro bij melkschapen, 206 miljoen euro bij vleesschapen en 86 miljoen in melkgeiten. Uit het Combar-onderzoek kwam naar voren dat 81 procent van de kosten komt door productieverlies. De rest zijn behandelkosten.


Is er sprake van een toename?

Voor Nederland geldt dat de wormresistentie bij schapen dramatische vormen begint aan te nemen. Elk jaar zijn er weer meer bedrijven waar een of meer wormmiddelen niet meer goed werken en is de overstap naar een nieuw middel nodig. Maar er zijn geen nieuwe middelen. Tegen elk middel dat in ons land is geregistreerd bij schapen, is enige mate van wormresistentie gevonden.Hoe is dit bij paarden?

Ook bij paarden neemt de resistentie van maag-darmwormen tegen ontwormingsmiddelen toe, hoewel het daar soms nog wat onzichtbaarder is bij de tegenwoordig gebruikte middelen. Dat heeft te maken met de soort wormen waardoor je minder snel merkt dat er wel degelijk wormresistentie aan het ontwikkelen is. Bij rundvee lijkt het probleem van wormresistentie vooralsnog beperkt.


Toch verdient wormresistentie ook hier aandacht?

Ja, je ziet dat er weer meer weidegang wordt toegepast. Daarmee is de kans op het oplopen van een worminfectie ook groter. Voor bedrijven die altijd hebben opgestald, is de ervaring met worminfecties weg. Daarbij speelt dat in bepaalde gebieden het waterpeil wordt verhoogd, waardoor er meer wormen kunnen voorkomen. Er wordt daarom ook verwacht dat worminfecties vaker voorkomen.

De combinatie met een groeiende resistentie is niet handig. Vroeger maakten dierenartsen reclame om bij twijfel te behandelen. Het is beter om eerst monsters te nemen, zodat duidelijk is waar een besmetting heerst. Ook is het belangrijk om na de behandeling te monitoren of deze is aangeslagen.


Wordt er nog te veel behandeld?

Volgens veterinair parasitoloog Harm Ploeger van de Universiteit Utrecht wordt bij alle diersoorten te veel ontwormd. Bij paarden en schapen ontstaat meer bewustwording over resistentievorming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer