Varkenshouder+Van+Aert%3A+%27Glimmende+roze+biggen%3A+zo+hoort+het+te+zijn%27
Achtergrond
© Bram Becks

Varkenshouder Van Aert: 'Glimmende roze biggen: zo hoort het te zijn'

Van de productie van gezond voedsel tot aandacht voor dier- en plantgezondheid en van het beheer van een mooi en divers landschap tot het bijdragen aan een gezonde economie. De Limburgse boeren en tuinders houden de provincie letterlijk gezond. Nieuwe Oogst praat hierover met varkenshouder Michel van Aert uit Nederweert.

Zeven dagen in de week werken, storingen in de installaties en de moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Als tiener wilde Van Aert de hectiek die hoort bij de ouderlijke varkenshouderij nog vermijden. 'Ik koos voor een metaalopleiding in België, met het vooruitzicht om in de fabriek te werken. En toen dacht ik: het boerenleven is zo slecht nog niet.'

De 25-jarige Van Aert schoolde zich om tot veehouder, via de MAS in Horst. Hij ging meteen daarna thuis aan het werk. Inmiddels zit hij in de vof met zijn vader Fons, moeder Angelique en broer Stefan.

De varkenshouderij in Nederweert telt 825 zeugen en 6.500 vleesvarkens. 'Ik voel een grote verantwoordelijkheid om ons bedrijf te verbeteren. Daar sta ik 's ochtends mee op en ga ik 's avonds mee naar bed', vertelt Van Aert.

We willen onze zaken tot op detailniveau op orde hebben

Michel van Aert, varkenshouder in Nederweert

Kringloop sluiten

De familie Van Aert heeft naast het gesloten varkensbedrijf ook een akkerbouwtak om de kringloop te sluiten. De mest word gedeeltelijk uitgereden op eigen land en daar worden mais, graan en aardappelen op geteeld.

De mais wordt in de vorm van gemalen korrels (CCM) als zetmeel- en energiebron aan de dieren gevoerd. Daarnaast krijgen de varkens via een computergestuurde installatie brijvoer, hoogwaardige reststromen uit de humane voedingsindustrie, aangevuld met supplementen op maat.

Zo krijgen de zeugen een speciaal menu om de eisprong te bevorderen en herstelvoer na de inseminatie. 'Het speciale drachtvoer zorgt weer voor een betere innesteling van de embryo's en levert bij de worp wat zwaardere en levensvatbaardere biggen', weet de jonge ondernemer. 'We hebben mede daardoor vitale biggen en weinig uitval.'


Antistoffen in biest

De kunst is om de dieren zo snel mogelijk bij de moeder te laten drinken. De biest geeft ze antistoffen. 'Als ik door de kraamstal loop en de glimmende roze biggen en een rustige zeug zie, geeft mij dat een tevreden gevoel. Zo hoort het te zijn.'

Ook hygiëne in en rond de stallen blijkt van groot belang. Vrachtwagens die op het erf komen, zijn in de dagen ervoor niet op een ander varkensbedrijf geweest. Om insleep van ziektes te voorkomen. De familie koopt ook geen dieren aan en alle medewerkers en bezoekers douchen voor ze de stal in gaan. Een kleurensysteem zorgt ervoor dat alle instrumenten en de bedrijfskleding zijn gekoppeld aan een diergroep.

'We hebben het antibioticagebruik enorm terug weten te brengen. We willen ziektes voorkomen in plaats van genezen. We proberen tot op detailniveau onze zaakjes op orde te hebben. Tijdens de afgelopen hittegolf hebben we niet alleen maatregelen genomen in de stal met extra water en extra koeling voor de dieren, we koelen ook het sperma terug. Zo blijft het van goede kwaliteit, voordat we insemineren.'


Gezondheid en kwaliteit

Gezondheid en kwaliteit hebben voor Van Aert de hoogste prioriteit. 'Gezonde varkens leveren een kwalitatief beter product.' Graag zou de familie voor de nieuwe generatie zeugen, de fokgelten, een nieuw 'huis' bouwen.

'Nu is de stal verouderd en houden we gespeende biggen en fokgelten op één plek, terwijl we ze juist meer ruimte, licht en alle moderne faciliteiten willen bieden. Toch lukt het al anderhalf jaar niet om een vergunning te krijgen', zegt de veehouder.

Het varkensbedrijf staat ruim 3 kilometer van de bebouwde kom in een landbouwontwikkelingsgebied. 'En we gaan niet eens meer dieren houden en brengen met de investering in een luchtwasser de uitstoot van ammoniak, geur en fijnstof verder terug', zegt de veehouder. 'We willen vooruit met het bedrijf. Als dat niet lukt, valt dat best zwaar.'


Kansen zien

Ondanks deze tegenslag en de groeiende maatschappelijke weerstand tegen de intensieve veehouderij is Michel optimistisch over zijn toekomst. 'Het is de aard van mij en onze familie om vooral kansen te zien. Door samenwerking met mensen die kennis van zaken hebben, kunnen we veel bereiken in de land- en tuinbouw. De vleesvarkensmest wordt verwerkt bij Kumac in Deurne.'

Om een goede boterham te verdienen, letten de Van Aerts erg op de kosten. 'En we werken hard, want zoals het spreekwoord zegt: voor niks gaat de zon op.' Om zelf gezond te blijven, zweert de varkenshouder bij een gestructureerd leven.

'En je moet natuurlijk jezelf ook maatschappelijk inzetten en af en toe iets leuks doen', vervolgt Van Aert. 'Dus ik fiets, voetbal, spreek met vrienden af en ben bestuurlijk actief voor het Agrarisch Jongeren Kontakt in Midden-Limburg.'


Afstudeeropdracht Bram Becks

In deze serie worden de verhalen verteld die horen bij de foto's van Bram Becks uit Arcen. Becks heeft onlangs zijn studie aan de Fotovakschool in Amsterdam afgerond. Zijn afstudeeropdracht doorliep hij bij belangenbehartigingsorganisatie LLTB. 'Familie Van Aert wist al precies wat zij graag op de foto zouden willen hebben toen ik bij ze langs ging in Nederweert', vertelt Becks. 'Dat maakte het voor mij wat lastig om nog andere dingen uit te proberen. Als fotograaf heb je op voorhand een bepaald idee, maar ook de ondernemer heeft ideeën. Soms botst dat. Je speelt dan in op de wensen van de ondernemer, je bent daar per slot van rekening te gast.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer