Programma 'LimburgAgrofood' al twee jaar succesvol

Provincie Limburg en LIOF introduceerden twee jaar geleden 'LimburgAgrofood', een programma dat de agrofoodsector in Limburg een boost moest geven. En met succes. In de afgelopen twee jaar werden zo'n tweehonderd ondernemers geholpen met advies, een netwerk en financiering.

Programma+%27LimburgAgrofood%27+al+twee+jaar+succesvol
© LIOF

'Je moet 'LimburgAgrofood' zien als een samenhangend ontwikkelprogramma. Onze steun is vooral gericht op innovaties en het versterken van de concurrentiepositie van een bedrijf', legt Frans Broeders, Sector Developer Agrofood van LIOF, uit.

'We inventariseren markt- en technologiekansen en maatschappelijke behoeften. Vervolgens informeren we ondernemers. We initiëren met hen innovaties op die kansen en behoeften en helpen hen op de weg, van idee tot realisatie.'

Daarnaast biedt het team van 'LimburgAgrofood' hulp bij het vertalen van een innovatief product of dienst naar een businessplan. 'We zetten onze kennis in om samen met ondernemers te kijken hoe ze een zo kansrijk mogelijk businessplan kunnen samenstellen.'

We hebben via dit programma al veel boeren en tuinders kunnen ondersteunen

Hubert Mackus, CDA-gedeputeerde in Limburg

Overeenkomst

'De overeenkomst tussen alle ondernemers die actief bezig zijn met innovatie, is dat ze hun bedrijf en de sector naar een hoger plan willen tillen', vervolgt Broeders. Volgens de Sector Developer Agrofood is een groot aantal initiatieven sterk gekoppeld aan ontwikkelingen als robotisering, big data en Internet of Things.

'Mede door deze nieuwe en crosssectorale ontwikkelingen leveren de ondernemers een bijdrage aan relevante maatschappelijke thema's, zoals kringlooplandbouw en gezonde en duurzame voeding.'

Project 'Voedselwaarde'

Een goed voorbeeld van het inspelen op relevante maatschappelijke thema's is het project 'Voedselwaarde', dat LIOF heeft geïnitieerd met Top-Zuid. Laatstgenoemde is een samenwerkingsverband van vier Noord-Limburgse telersverenigingen om verspilling in de voedselketen tegen te gaan.

'Top-Zuid richt zich op de doorontwikkeling van producten en diensten en het verhogen van de toegevoegde waarde. Dit project wordt ook gezamenlijk met andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen uitgevoerd.'

BlockHeating

Een ander initiatief dat mede dankzij 'LimburgAgrofood' van de grond is gekomen, is BlockHeating. Hierbij wordt restwarmte van datacenters benut voor de verwarming van kassen. Jeroen Burks van BlockHeating: 'LIOF was de eerste die in mijn plan geloofde en heeft ook als eerste een stukje financiering geboden via het programma 'LimburgAgrofood'.'

Nog een goed voorbeeld is FineField, een bedrijf dat een geautomatiseerde machine heeft ontwikkeld voor de oogst van blauwe bessen. 'In de geautomatiseerde agromarkt is de komende jaren veel te doen, omdat het steeds moeilijker wordt om mensen te vinden om de oogst binnen te halen', zegt Peter Geurts van FineField.

'LIOF hielp ons in 2019 om een pilot bij een teler mogelijk te maken. De resultaten waren zo positief dat dit jaar vier machines onafhankelijk van elkaar bij vier verschillende telers worden getest.'

Drie thema's

Tussen de 80 en 90 procent van de aangemelde projecten heeft een link met drie actuele thema's: biocirculair, future farming en gezonde voeding. 'Voor ondernemers liggen op die gebieden de meeste kansen, omdat het tegelijk economische mogelijkheden en relevante maatschappelijke transities voor de toekomst zijn', zegt Broeders.

Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) van Limburg: 'Agrarische ondernemers die investeren in innovatie en willen bijdragen aan maatschappelijke opgaven, faciliteren we graag we door het programma 'LimburgAgrofood'. Daarnaast bouwen we aan een gezamenlijk agrofoodnetwerk om kennis te delen en van elkaar te leren. Dit loopt via hetzelfde programma, dat in 2020 wordt geëvalueerd en doorontwikkeld.'

Grote aanbod

Mackus is blij dat het programma zo succesvol is. 'Dat heeft zeker ook te maken met het grote aanbod van goede projecten', benadrukt hij. De gedeputeerde vindt het belangrijk dat de primaire sector hier zoveel mogelijk van profiteert. 'Dat zien we gelukkig ook', zegt hij.

'We hebben via dit programma al veel boeren en tuinders kunnen ondersteunen bij het vormgeven van hun ideeën voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Denk aan onderzoeken en innoveren op het gebied van slimme sensoren en data, restwarmte als energiebron voor de omgeving en hergebruik van reststromen.'

Missie

Ondanks de mijlpaal van tweehonderd ondersteunde ondernemers in de agrofoodsector zit de missie van het programma 'LimburgAgrofood' er nog niet op. Broeders verwijst geïnteresseerde boeren en tuinders graag door naar de website van LIOF en het YouTubekanaal voor inspirerende ondernemersverhalen.

Agrofood belangrijke sector in Limburgse economie
Met 2,6 miljard euro binnenlands product en ruim 35.000 arbeidsplaatsen in 3.900 bedrijven is de agrofoodsector een belangrijke sector in de Limburgse economie. De sector draagt 8 procent bij aan de totale werkgelegenheid van de provincie. Het programma 'LimburgAgrofood' ondersteunt ondernemers in de agrofoodsector bij het versterken van de concurrentiepositie van hun bedrijf. Daarnaast zet 'LimburgAgrofood' in op de versterking van de sector in Limburg. En dat ondertussen al twee jaar lang. Het verjaardagsfeestje dat ter gelegenheid van het tweejarig bestaan op 25 maart plaats zou vinden, wordt in verband met het coronavirus verplaatst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer